
În mască și respectând distanța socială. Așa decurg orele în școlile din țară. Altfel, decât își imagina până nu demult, Veronica Solcanu, tânără profesoară la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Bălți. Pentru ea, 1 septembrie a venit cu o dublă provocare, primul an de muncă și noile condiții de activitate în contextul pandemiei de Covid-19.
Veronica Solcanu a absolvit Facultatea de Litere de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, specialitatea Limbă engleză și franceză. A ales să profeseze într-un an destul de dificil pentru sistemul de învățământ, dar și întreaga țară.
Este foarte complicat începutul. Perioada de adaptare a fost mai dificilă pentru mine, pentru că eram obișnuiți cu regimul clasic de activitate. Acum este mai dificil, stăm cu măști, iar elevii mai greu receptează ceea ce noi dorim să le transmitem, dar ne adaptăm la noile condiții.
Distanța socială este cea mai mare barieră în comunicare și buna desfășurare a orelor. Totuși, tânăra profesoară, găsește metode de predare creative pe placul elevilor săi.
Încerci să faci o conexiune cu ei, cauți anumite legături prin care să-i faci cointeresați de obiectul tău, prin diferite metode: jocuri, cântece și fișe interactive, ceea ce ei adoră. Astfel se face o conexiune, primești un feedback. Încerc să nu-i fac să se simtă izolați. Încerc să-i pun să interacționeze păstrând distanța socială. E un pic complicat că nu pot (copiii) să lucreze în grupuri, nu pot să iasă la tablă, dar încearcă să înțeleagă că sunt niște norme care trebuie respectate.
Din fericire, Veronica Solcanu a fost primită cu multă căldură de primii săi colegi de serviciu.
Am fost primită foarte cald. Toți m-au încurajat. Pe lângă faptul că am venit în condiții stricte de pandemie, sunt ok. Profesorii sunt înțelegători, ne ajută, sunt săritori la nevoie. Dacă nu știm ceva, ne explică. Sunt foarte primitori, un colectiv bun.
Direct de pe băncile facultății a venit și Cristina Șoric. În pofida pandemiei de coronavirus, tânăra de 22 de ani a decis să se angajeze în câmpul muncii.
Pentru mine, cea mai mare provocare a fost tranziția de la titlul de student la cel de tânăr specialist. S-a produs foarte rapid, încă stau cu gândul la ultimele prelegeri din martie. Am fost primită foarte călduros. Pe unele clase le cunoașteam deja din timpul practicii, mi-a fost foartă plăcut să-i revăd pe o parte dintre ei. Pentru mine a fost extrem de neobișnuit să nu văd copiii alergând sau mergând pe coridor, să nu-i aud cum vorbesc în timpul pauzei, să nu am posibilitatea să interacționez cu ei.
În acest an, la liceul “Vasile Alecsandri” au venit trei tineri specialiști.
Vârsta medie a colectivului nostru este peste 50 de ani. Noi avem nevoie de cadre didactice tinere. Tinerețea lor este o a doua suflare în instituția de învățământ. Fetele sunt bravo și suntem siguri că se vor încadra în colectivul nostru de cadre didactice, a conchis Galina Blîndu, directorul adjunct al L.T. “Vasile Alecsandri”
În prezent, patru profesori din Bălți au fost testați pozitiv la coronavirus, iar 128 de elevi au fost plasați în carantină.