NordNews
Avem ce spune

VIDEO | O viață în suspans. Mărturiile unor locuitori din Rezina, îngrijorați de situația din Transnistria: De la un debil al de Putin nu te poți aștepta la nimic bun

Adorm cu gândul la ce s-ar putea întâmpla mâine și cum va evolua războiul ruso-ucrainean. Unii locuitori din Rezina sunt tot mai îngrijorați de situația tensionată din regiunea separatistă, alimentată de falsurile și manipulările Kremlinului, conform cărora, actuala putere de la Chișinău ar planifica să implice Republica Moldova într-un război împotriva Rusiei. În timp ce unii vor pace și siguranță în ziua de mâine, alții salută prezența așa-zișilor „pacificatori” ruși în stânga Nistrului.

Mihail Cebotari are 71 de ani. Pensionarul povestește că adoarme și se trezește cu zgomotul marșurilor ostașilor ruși staționați în stânga Nistrului.

„Frică este pentru că nu poți de la un debil al de Putin să te aștepți la nimic bun. Pe malul Nistrului, unde locuiesc eu, în satul Boșernița, peste Nistru e armata rusă. Cât e să treci Nistrul? Se scoală, mănâncă, pe urmă fac împărțirea, care și cu ce se ocupă, mărșăluiesc pe stadionul lor. Seara înainte de culcare are loc controlul de seară, cântă și se duc la culcare. Noi auzim acea muzică și dimineața și seara. Noi suntem deja deprinși cu ei”, a declarat Mihail Cebotari, pensionar.

Sute de locuitori ai orașului Rezina trăiesc cu frinca-n sân din cauza eventualelor amenințări din partea Federației Ruse.

„Fiecare stă și se gândește că ne vom culca și înapoi nu ne vom scula, că ne vor bombarda odată și ne vor ucide și pe noi ca pe ucraineni”

„La oameni le este mare frică, mai ales că suntem peste Nistru. Dacă vin din acea parte noi nu suntem departe. Un vecin chiar spunea că: „ei, stricăm podurile și nu vor veni”. Este armament pentru care pod nu trebuie. Noi aici suntem foarte aproape. Nouă ne este foarte frică mai ales că sunt depozitele de la Cobasna și Andreevca. Te culci seara și nu știi dacă te trezești înapoi, cum au pățit-o ucrainenii”

Iar din cauza zvonurilor și falsurilor promovate de Rusia cu privire la un atac asupra Transnistriei lansat de Ucraina, Republica Moldova sau România, oamenii sunt debusolați și urmăresc cu atenție știrile, încercând să facă diferența între adevăr și minciună.

„Văd provocări, văd mai multă influență din afară care ar vrea să ducă țărișoara asta mică a noastră într-un război, ceea ce noi nu ne dorim. Pacea e binevenită pentru localitățile noastre, dezvoltarea noastră și cetățenii noștri”, a spus Gheorghe Gîncu, vice-primar or. Rezina.

„Scopul lor este de a destabiliza situația în țară. Eu doar acest scop îl văd. De a destabiliza, de a speria și agita lumea. Eu cred că e o farsă de care nici Transnistria, nici R. Moldova nu are nevoie”, a declarat Albert Popușoi, fondatorul AO „Uniunea Veteranilor Conflictului Armat de pe râul Nistru a r. Rezina”.

„Numai statutul de neutralitate nu ne salvează. Trebuie de făcut următorul pas. Trebuie de gândit mai profund, mai cu perspectivă, dar mai repede. Lumea e stresată. Omul se culcă și nu știe ce o să fie mâine dimineață.”

„Este trist ceea ce se întâmplă și e trist că multă lume este dezinformată și crede în toate aceste fake-uri și le răspândesc mai departe, ceea ce duce într-adevăr la așa o panică în rândul oamenilor.”

Oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului speră la bine și vor să trăiască în pace și libertate.

„Între cele două maluri nu există dușmănie. La noi e liniște. Ne comportăm unul cu altul normal de aceea nu credem în aceste povești.”

„Toată lumea vrea pace. Și din partea stânga, și din partea dreaptă a Nistrului. Avem copii, îmi pare că trebuie de mai trăit, iar toate aceste vorbe care se spun sunt periculoase.”

„Noi suntem o țară neutră și trebuie să fim așa cum suntem și cum am fost până acum, să nu ne alăturăm nici la stânga, nici la dreapta, să mergem pe calea noastră dreaptă.”

Totuși, unii transnistreni salută prezența așa-zișilor „pacificatori” ruși  în stânga Nistrului.

„Ei nouă nu ne încurcă defel. Nicicum nu ne încurcă acea armată. Lasă să șadă, principalul să fie pace și bine în lume.”

„Doar datorită lor la noi acum e liniște. Doar datorită lor”

Potrivit experților, Rusia ar dispune în Transnistria de un efectiv de aproape 2 mii de militari, în principal în cadrul Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"