NordNews
Avem ce spune

VIDEO | O zi plină de evenimente la Edineț. Municipiul are un Centru de Informare Turistică, dar și o sală nouă de concerte

Municipiul Edineț este mai aproape de Europa grație unui proiect transfrontalier implementat împreună cu municipiul Botoșani, în valoare de 100 de mii de euro. Sâmbătă, în cadrul Festivalului culturii și patrimoniului a fost inaugurat Centrul de Informare și Promovare Turistică din Edineț, după care, locuitorii, dar și oaspeții orașului au avut parte de un concert în incinta Palatului Municipal de Cultură proaspăt renovat.


Este primul centru de acest fel deschis în raion, amenajarea căruia a costat 1, 5 mii de euro.

„Sperăm ca acest centru informațional turistic să fie o carte de vizită a mun. Edineț. Informațiile despre toate atracțiile turistice locale. Sunt pliante, este harta turistică realizată tot în cadrul acestui proiect”, a spus Angela Boian, șefa Centrului Informațional Turistic din Edineț.

„Am pregătit, am încercat să inițiem 30 de persoane în turism, cum ar trebui să se desfășoare activitatea într-un centru de turism, cum trebuie să arate un centru de turism, după ce au fost la noi, au văzut cum facem parte de ghidaj, cu arată centru național de la noi”, a declarat Florentina Gheorghiță, președinta asociației  „Țara de Sus”, Botoșani.

Centrul Informațional Turistic se află în incinta Palatului Municipal de Cultură care a fost renovat la inițiativa colegilor de peste Prut, care au vizitat orașul acum câțiva ani.

„Am văzut atunci în ce stare se află palatul de cultură și am propus atunci primarului să concepem un proiect european pe cultură, dar care să includă și lucrări, o investiție”, a declarat Sergiu Bălășcău, președintele asociației B-Right Media, Botoșani.

„Scopul principal a primăriei a fost de a procura din acest proiect scaune noi pentru palatul de cultură. Din banii proprii am investit peste 2,2 milioane de lei. Estimativ, scaunele au costat 33 de mii de euro”, a explicat Constantin Cojocaru, primarul mun. Edineț.

Organizarea festivalului transfrontalier a costat aproape 11 mii de euro. Pe scenă au evoluat artiști locali, dar și din România.

„Este o sală foarte frumoasă, s-a depus multă muncă. Noi venim aici tot timpul pentru că nepoțelul meu cântă. Tot timpul suntem primiți cu tot sufletul.”

„Știm despre proiectul dintre Botoșani și Edineț. Sunt foarte bucuroasă că s-a renovat. Cred că spectatorii se vor simți mult mai bine.”

„Eu sunt din Botoșani, România. Este foarte frumos, nu am fost niciodată aici. Am înțeles că înainte era altfel. Voi interpreta „Treci cucule peste Prut”. Este o melodie de aici, din repertoriul Marianei Dobzeu”, au spus oamenii prezenți la concert.

Festivalul culturii și patrimoniului s-a incheiat cu un concert în aer liber, organizat în cadrul nopții muzeelor. Totodată, oamenii au putut urmări filmul documentar „Omorâți prin înfometare”, realizat de doctorul în istorie Mariana Ţăranu şi jurnalistul Vitalie Guţu. Filmul este dedicat tuturor ţăranilor basarabeni care au fost lăsaţi, în mod conştient, să moară de foame în timpul ocupaţiei sovietice.

„Cred că este interesant. Oamenii trebuie să știe toate ce s-au întâmplat și să fie pregătiți, eventual, pentru așa vremuri.”

„Deja la ora 04.00 am avut foarte mulți vizitatori în toate sălile, și arta populară, și istorie. Muzeografii noștri i-au ghidat”, a spus Galina Mosoric, directoarea muzeului din Edineț.

„Cred că este interesant pentru toți. Probabil, se va povesti despre Edineț. Tuturor trebuie să le fie interesant, mai ales că aici participă copii, iar ei sunt viitorul nostru.”

Municipiul Edineț numără peste 20 de mii de locuitori.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"