NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Oameni evacuați, terenuri și livezi, înghițite de apă la Drepcăuți, raionul Briceni

Potop în satul Drepcăuți, raionul Briceni. Din cauza ploilor abundente din ultimele zile, nivelul apei în râul Prut a crescut cu un metru. Mai multe grădini și livezi au fost înghițite de ape. În unele sectoare, apa a ajuns aproape de case. Potrivit salvatorilor, nouă gospodării au fost evacuate.

Acum stau pe pământ uscat, lângă mine însă, tot pământul a intrat sub apă în câteva ore. Grădinile și livezile au fost inundate, iar situația devine mai gravă cu fiecare oră, a spus de la fața locului Vlad Ceauș, reporter Nordnews.

Persoanele din gospodăriile aflate în lunca râului Prut au fost rugate să-și părăsească locuințele. Oamenii s-au adăpostit la rude pentru a nu fi expuse pericolului.

Sărmanii cei care locuiesc aproape de apă. Au fost cazuri când apa le-a luat lemnele la vale. Mai sunt vreo cinci metri până apa va ajunge la ei. Crește nivelul apei.

În zonele de risc sunt instituite posturi fixe, care monitorizează situația și raportează nivelul de creștere a apei pe segmentele de observare. Acestea au fost amplasate în orașul Lipcani, dar și în satele Drepcăuți și Criva.

Cel mai strașnic a fost în anul 1969. Atunci au fost trei inundații. Așa a fost în 2008, apoi în 2010, a mai fost nu știu în ce an, dar apa a a juns doar până pe toloacă.

Primarul satului Drepcăuți, Angela Rurac, a declarat că situația este sub control.

Apa crește. Acum ne-am întâlnit cu președintele raionului, domnul Lupașcu, cu cei de la Situații Excepționale. Situația este sub control. Apa a crescut, dar după informațiile ajunse din Ucraina, acolo apa a început să scadă, sperăm să scadă și la noi, a declarat Angela Rurac, primarul satului Drepcăuți.

Amintim că, o situație catastrofală a fost înregistrată în vara anului 2008. Atunci, s-au înecat peste 3000 de animale, au fost inundate aproape nouă mii de hectare de terenuri agricole, dar și peste o mie de case au fost inundate. Totodată, au fost evacuate 7850 de persoane.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"