
Oamenii de diferite etnii se pot întâlni într-un mediu creat pentru ei, din incinta Bibliotecii Municipale „Eugeniu Coșeriu” din Bălți. Vorbim despre Centrul Cultural Transfrontalier Multietnic, finanțat prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova. Valoarea totală a proiectului este de peste 90 de mii de euro.
„Este un unicat nu numai pentru Bălți, dar pentru Republica Moldova. Alt centru care să activeze cu și pentru etnii în Republica Moldova, la moment, nu este. Obiectivul proiectului constă în promovarea valorilor culturale ale reprezentanților comunităților etnice de pe ambele părți ale Prutului: Bălți, Republica Moldova și Botoșani, România. Biblioteca a beneficiat în cadrul acestui proiect de 40 455 de euro”, a spus Ludmila Ouș, coordonatoare de proiect.
„Contribuția primăriei municipiului Bălți a fost de 3712 euro. Cred că impactul a fost unul major fiindcă biblioteca prin acest centru a reușit să unească ceea ce până acum mulți credeau că este imposibil de unit”, a declarat Alexandru Ouș, șef interimar, Direcția Cultură, mun. Bălți.
În cadrul proiectului, Centrul Cultural Transfrontalier Multietnic din Bălți a fost dotat cu mobilier modern.
„Avem laptopuri moderne, șase ebook reader-e care prezintă un mare interes mai ales pentru adolescenți. Avem computere, imprimantă color, avem proiector și ecran unde copiii de vârstă mai mare, adolescenții vin cu mare plăcere și vizionează chiar și filme aici”, a precizat Ludmila Ouș, coordonatoare de proiect.
Proiectul a avut și mai multă importanță în perioada pandemiei.
„Vreau să remarc că în timpul pandemiei noi am petrecut mai multe evenimente online împreună cu grădinițele, așa cum copiii nu puteau fi prezenți fizic în sală. Totodată, după ce s-a început războiul, la noi veneau două familii de refugiați care timp de două luni învățau online cu ajutorul laptopurilor puse la dispoziție în acest Centru”, a declarat Elena Pavliuc, bibliotecară, Centrul Cultural Transfrontalier Multietnic.
Oamenii spun că indiferent de vârstă sau naționalitate, aici se simt ca în sânul familiei.
„Ultimii 20 de ani mă ocup activ cu etnografia ucraineană și când ai acumulat un volum atât de mare de material vreai nu doar să-l transmiți studenților de la catedra ucraineană, dar și celor care se interesează de acest lucru”, a spus Liudmila Ciolanu, activistă din cadrul Uniunii Ucrainenilor „Zapovit-Moştenire”, mun. Bălți.
„A fost nevoie de acest centru. Toți cunosc că orașul nostru este unul multinațional. Foarte multă literatură interesantă și obiecte de artizanat făcute aici de copii. Nu în fiecare familie, nu fiecare părinte poate să-și permită să cumpere aceste interesante și frumoase cărți”, a adăugat Tamara Guțu, președinta Filialei din Bălți a Comunității Ciuvașilor.
Deși proiectul a luat sfârșit, centrul va continua să activeze în beneficiul comunităților etnice din Bălți.
„Este acel loc unde noi, oamenii, indiferent de vârstă și naționalitate facem cunoștință, comunicăm și în această perioadă a anului școlar noi am devenit o familie”, a conchis Irina Machidon, părinte.
Pe parcursul implementării, la proiect au participat peste 550 de persoane.