VIDEO | Octavian Țîcu: „PD este un arbitru, Igor Dodon trebuie judecat pentru trădare de patrie, iar dacă Maia Sandu ar renunța la greață…”

Distribuiti mai departe...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

„Tot ce s-a întâmplat cu guvernarea din Republica Moldova este un joc subtil al Partidului Democrat, care devine un arbitru și poate controla jocul politic,” este una din declarațiile deputatului Octavian Țîcu, în cadrul unui interviu oferit în exclusivitate portalului de știri Nordnews. Țîcu a adăugat că Procurorul General care va fi ales, va fi cheia de boltă în această construcție. Deputatul crede că dacă Blocul ACUM va renunța la greața pe care o etalează, se poate ajunge la un consens.

 Care este soarta dreptei proeuropene în Republica Moldova?

 S-a creat o majoritate ascunsă între Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat. Este ascunsă din considerentul că votarea noului guvern s-a făcut într-un mod, probabil, negociat și mai multe poziții în cadrul guvernării au fost atribuite oamenilor care vin din PD. Prin urmare, există cea mai evidentă dovadă că între PD și PSRM s-a creat o nouă coaliție de guvernare. Oamenii care sunt în guvern, pozițiile care s-au negociat la nivelul secretarilor de stat, chiar felul în care s-a făcut coaliția în cadrul primăriei orașului Chișinău, arată că lucrurile sunt aranjate. Alta este întrebarea, în ce măsură PSRM controlează această situație și în ce măsură PD este o anexă sau invers. Evident, arbitrul situației date este PD, care în orice moment, în condițiile în care Blocul ACUM își revede poziționarea, pot debarca acest guvern. Cred că a fost un joc subtil al PD, care prin această poziționare devine un arbitru care poate controla jocul politic. Evident că PD și-a păstrat integritatea pentru că indiciile arătau că exista pericolul fracționării PD, o parte dorind să intre în PSRM, alții să rămâne pe pozițiile pe care le au. Mulți dintre ei au scăpat, temporar, de pericolul dosarelor, își conservează afacerile și se mențin la guvernare. Nu știm cât va dura acest lucru, pentru că riscurile sunt mari și pentru PD, în condițiile în care, spre exemplu, va fi un Procuror General condus de Igor Dodon, care va începe să instrumentalizeze dosare, exact cum Plahotniuc a instrumentalizat dosarele unor deputați corupți pe care i-a atras în majoritatea de guvernare. Concursul pentru procuror va fi cheia de boltă în această construcție, omul care va fi ales ne va arăta ce interese prezintă.

Căderea guvernului condus de Maia Sandu a fost ceva previzibil sau au existat soluții pentru a evita acest lucru?

S-a putut evita, au fost presiuni externe de la București și de la Bruxelles, ca Maia Sandu să meargă să negocieze cu PD. PD, precum cunoașteți, și-a retras și moțiunea anterioară, era evident, cum au spus și domnul Filip și domnul Diacov, ei au așteptat ca Blocul ACUM să vină să negocieze și este un regret pe care Filip l-a exprimat în Parlament. Ar fi fost bine un guvern și o guvernare proeuropeană sau poate chiar alegeri anticipate, dar vorba democraților „nu poți câștiga la loterie dacă nu îți cumperi un bilet”. Maia Sandu, probabil, a dorit cu tot dinadinsul să plece de la această guvernare pe care nu a mai avut capacitatea să o conducă și, probabil, are ambițiile alegerilor de la anul, cu o singură remarcă, s-ar putea ca aceste alegeri să fie transferate în Parlament și atunci, toată miza alegerilor Parlamentare va fi redusă la un vot pe care o majoritate între PD și PSRM o poate face.

Este deja imposibilă o negociere pentru o alianță cu PD?

Eu cred că dacă Blocul ACUM va renunța la greața pe care o etalează și va merge să discute punctual, așa cum s-a făcut cu socialiștii, o majoritate de circumstanțe pentru debarcarea lui Igor Dodon, care, evident, trebuie judecat pentru trădare de patrie, eu cred că se poate de găsit consens, după care de mers la alegeri anticipate.

 

leave a reply