NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Omorul din satul Pelinia. Ucigașii lui Alexandru rămân în arest preventiv

Ședință de judecată în cazul lui Alexandru Babaleu, bărbatul din Chișinău, omorât cu cruzime în luna iulie, în satul Pelinia din raionul Drochia. Doi dintre inculpați au primit încă 30 de zile de arest. Rudele victimei nu își pot reveni după tragedie și se tem că făptașii ar putea scăpa basma curată, mai ales că unul dintre ei a fost eliberat în arest la domiciliu și se plimbă nestingherit prin sat.


„Tot ce dorim este să fie pedepsiți toți ucigașii după lege și după merite”, spune soția victimei, Natalia Babaleu.

„Trebuie să stea izolați. Ucigașii nu au voie să stea liberi, lângă familii, cum ei doresc. Îmi este foarte greu să mă abțin de la lacrimi de durere, însă sunt datoare să merg mai departe, în memoria fratelui meu”, susțime Cornelia Bolohan, sora victimei.

Alexandru Babaleu în vârstă de 36 de ani a fost bătut cu sânge rece de patru indivizi în stare de ebrietate, în urma unui conflict. S-a întîmplat în data de 18 iulie, chiar de ziua mamei lui, când se afla în satul Pelinia împreună cu părinții, sora, soția și copilul lor. Atacatorii l-au lăsat să zacă în parcul din centrul localității. Victima avea mâna în ghips și nu a putut să se apere.

„Am venit ca să-i privesc în ochi, să mă uit în ochii la băiețeii aceștia. Eu, ca un părinte, trebuia să fiu acolo, dar nu ne-au dat voie. Aștept, poate mă vor chema”, spune tatăl victimei, Ion Babaleu.

Tatăl lui Alexandru, fost angajat al poliţiei, spune că a presimţit tragedia și nu a vrut să-şi lase băiatul să plece să bea o bere. Acesta spune că fiul şi-a cerut iertare pentru toate, parcă luându-și rămas bun.

„Feciorul a fost bătut o dată și lăsat în parc. Apoi, ei s-au întors peste câteva ore și l-au bătut mai departe, până și-a pierdut cunoștința. Până l-au lăsat în mizerie acolo, mizeria de la un cal care paște toată ziua prin parc. Patru, altul stătea dintr-o parte. Eu le-aș spune una, ca să nu mai fie alte jertfe în urma lor. Nu-s cu ură în fața lor sau în fața părinților. Beția a făcut toată treaba asta. Să tragă concluzii, dacă chiar o să stea la pușcărie”, susține Ion Babaleu.

Alexandru s-a aflat în comă aproape o săptămână. Atunci, atacatorii se aflau în libertate. Andrei, presupusul inițiator al atacului, a fugit la Moscova, dar a fost reținut recent la granița cu Belgia. Poliția din Drochia i-a reținut pe ceilalți patru suspecți abia după decesul victimei.

„Unul din ei a fost reținut inițial, imediat după pornirea urmăririi penale. Al doilea inculpat a revenit din Federația Rusă și a fost reținut pe un termen de 30 de zile. Astăzi, măsura în privința celor doi a fost prelungită pentru 30 de zile. În privința altor doi inculpați, măsura preventivă urmează să fie prelungită pe data de 21, care expiră la 20.50”, afirmă Ghenadie Andronache, procurorul în Procuratura Drochia.

Inculpații își recunoc vina doar parțial.

„Inculpații sunt învinuiți de comiterea a două infracțiuni, pe articolul 287, aliniatul 2, litera b – huliganism comis de două sau mai multe persoane – și articolul 151, aliniatul 4 din codul penal – vătămare intenționată gravă, care a dus la decesul persoanei”, susține Ghenadie Andronache.

Rudele vor drepate pentru Alexandru.

„Clienta mea este de acord cu prelungirea arestului incupaților și nu avem nici un motiv de a o contesta. Este bine ca aceștia să se afle în instituțiile penitenciare pentru că sunt mai multe riscuri, unul din învinuiți de-a lungul urmăririi penale s-a eschivat de a se prezenta în fața procurorilor, de aceea, acest risc încă persistă. Mai sunt martori care urmează a fi audiați, respectiv, avem și riscul că ei pot influența martorii, de aceea noi nu vom contesta încheierea instanței de judecată”, afirmă Violina Munteanu, avocata victimei.

Avocații celor doi inculpați care, astăzi, au primit încă 30 de zile de arest prevetiv, spun că vor contesta decizia instanței.

„Sigur că nu suntem de acord. Considerăm că urmează a fi contestată, întrucât considerăm că este temei pentru o alternativă și anume în arest la domiciliu”, susține Dummitru Manesenco, avocatul unui inculpat.

Sergiu Prodan, avocatul unui alt inculpat: Nu sunt de acord.

Reporteră: Dar cum pledează clientul dvs?

Avocat: Mă abțin, clientul nu mi-a permis să dau comentarii. Nu vreau să comentez, consider că este o încheiere ilegală.

Reporteră: Veți contesta decizia?

Avocat: Sigur.

Părinții sau rudele făptașilor nu au fost prezenți la ședința de judecată și nici nu au prezentat scuze familiei victimei pentru cele întâmplate.

Cel de-al cincilea suspect a fost recunoscut ca martor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"