NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Operațiunea „Cascada”, desfășurată la Rîșcani. Zeci de șoferi au fost amendați

În Rîșcani au curs amenzile și punctele de penalizare. Zeci de șoferi au fost trași pe dreapta în cadrul operațiunii speciale „CASCADA”, organizată de angajații Inspectoratului de Poliție Rîșcani. Potrivit oamenilor legii, controalele au drept scop prevenirea accidentelor rutiere și depistarea șoferilor nedisciplinați.

Prezentați vă rog permisul de conducere, certificatul de înmatriculare. Astăzi se desfășoară operațiunea CASCADA pe întreg teritoriul raionului Rîșcani.

Din cauza că a încălcat regulile de transportare a minorilor, acest bărbat a fost sancționat cu trei puncte de penalizare, dar și cu o amendă de 600 de lei.

„La mine nu-i pus pentru că am mai mulți copii și nu circul în toată ziua cu ei. Scăunelul mă încurcă. E destul de mare copilul, dar ce să facem. Legea-i lege. Amenzile sunt prea mari. Eu înțeleg când e vorba de starea de ebrietate, dar pentru așa mărunțișuri amenzile sunt prea mari. Noi nu avem așa salarii ca să achităm astfel de amenzi”, a spus șoferul.

De amenzi n-au scăpat nici șoferii care circulă fără trusă medicală și stingător de incendiu, dar și ai căror automobile au careva defecțiuni.

„ – Nu-i mare încălcare.

– Dacă nu sunteți de acord, puteți contesta.

– Nu sunt de acord. Nu-i dreptate”, a declarat femeia.

„ De ce să nu fiu de acord? Într-adevăr este stricat parbrizul, dar nu e vina mea, a sărit o piatră din cauza unui tir. Știți cum e acum cu nisipul presărat acum iarna. Mi-a sărit și mi-a crăpat parbrizul, iar din cauza că a fost frig fisura s-a dus peste tot. O să vină timpul, o să se încălzească puțin vremea și o să-l schimb fără probleme.  Șoferii de tir fac jale mare. Trebuie opriți pentru că merg cu o viteză turbată”, a spus un alt șofer.

„Au depistat că nu am trusă medicală și stingător de incendiu din cauza că noi cu șoferul partener le mutăm dintr-o mașină în alta”, a adăugat un alt bărbat.

Iar acest șofer a fost amendat pentru că transporta mai multe persoane decât limita admisă de lege.

„Veți fi sancționat conform art. 240 – încălcarea limitei de pasageri. Va fi întocmit un proces verbal minimal de 750 de lei cu aplicarea a trei puncte de penalizare. Cred că pe viitor dumneavoastră nu veți mai încălca. Duceți oameni, nu cartofi”, a declarat Nicolae Verhovețchi, ofițer auto de stat.

„Am vrut doar să duc o femeie, să fac un bine. Consider că n-am luat multă lume, am luat doar o singură femeie. N-am comis o încălcare gravă. Nu voi mai face așa ceva”, a precizat șoferul.

Ion Manole este șofer de microbuz mai bine de 25 de ani. Bărbatul spune că cei care respectă regulile de circulație nu au de ce să le fie frică de astfel de operațiuni.

„Pentru băieții care merg regulamentar și nu încalcă, aceste operațiuni n-au efect. Eu vin de la Chișinău, dimineața ducându-mă încolo am fost stopat, s-au uitat în baza de date. Totul e frumos și mi-au zis drum bun. Dacă totul e în ordine, n-ai de ce te teme”, a menționat Ion Manole, șofer.

Au fost și șoferi care nu s-au arătat deranjați de controalele polițiștilor. Ei spun că astfel, unii conducători vor fi mai disciplinați.

„Sunt foarte importante aceste operațiuni deoarece la noi în țară se circulă cu viteză mari pe drumuri nu chiar bune, sunt binevenite pentru prevenția a multor tragedii.

„Văzând câte accidente se produc în ultima perioadă și câte persoane fără permis de conducere conduc mijloace de transport cred că e este foarte necesară această procedură.  De dorit să fie mai des astfel de verificări.”, au spus șoferii.

În cadrul operațiunii „Cascada” desfășurată în perioada 16-18 februarie curent, oamenii legii au înregistrat peste 35 de încălcări ale Regulamentului circulației rutiere.

„Conform analizei, în perioada lunii ianuarie, pe teritoriul raionului Rîșcani au fost înregistrate 26 de accidente rutiere, dintre care două accidente grave. În acest context se desfășoară acțiuni de prevenire a accidentelor în traficul rutier”, a conchis Cristina Griga, ofițer principal, Secția Securitate Publică, IP Rîșcani.

De la începutul anului, în raionul Rîșcani au avut loc 41 de accidente rutiere soldate cu o persoană decedată.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"