NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Optimizarea școlilor ar scăpa raionul Sîngerei de datorii. Bugetul raional pentru 2022 a fost votat

Astăzi, bugetul raionului Sîngerei a fost aprobat în lectura a doua. Astfel, în anul 2022, raionul Sîngerei va avea un buget în valoare de 265,9 milioane de lei. Cu toate acestea, potrivit consilierilor raionali, acești bani sunt insuficienți pentru rezolvarea tututor problemelor de ordin social-economic. Deficitul bugetar înregistrat pentru anul viitor este deja de aproximativ 30 de milioane de lei, dintre care 20 de milioane sunt bani predestinați sistemului educațional.


„Cea mai mare sumă din aceștia 265 milioane de lei o constituie cheltuielile pentru sistemul de învățământ care este în valoare de 169 milioane de lei. Sistemul de învățământ pentru noi este o mare povară bugetară deoarece în fiecare an noi acumulăm la bugetul raional cheltuieli neacoperite. Pentru anul acesta noi deja am ajuns la suma de 20,5 milioane de lei care este/reprezintă un deficit bugetar pentru sistemul de învățământ”, a declarat Oleg Cernei, consilier raional.

Potrivit consilierilor, optimizarea școlilor, dar și o reformă în sistemul educațional ar rezolva o parte din probleme de ordin financiar.

„Una din problemele de bază este că sinecostul per elev al alocațiilor de stat este mic, acesta trebuie mărit. Al doilea motiv e că din cauza schimbărilor politice/perelinările politice, alegeri și iar alegeri, nici un partid politic nu-și asumă riscul să facă o reformă autentică de optimizare care va duce nu numai la diminuarea deficitului, dar va crește competitivitatea elevilor, dar și calitatea procesului educativ”, a precizat Ion Galus, consilier raional.

„Avem instituții de învățământ, peste 18 instituții, gimnazii, școli mici din sate mici pe care s-au propus de comasat, optimizat, iar acest lucru nu s-a dorit. Noi întreținem aceste școli care nu au acoperire financiară de la bugetul de stat, iar aici Ministerul Învățământului trebuie să vină cu o soluție cum finanțăm aceste instituții, pentru că este competența consiliului raional să le întrețină financiar”, a adăugat Oleg Cernei, consilier raional.

Aleșii raionali speră că Guvernul va interveni în soluționarea acestei probleme.

„Noi sperăm că pașii pe care-i va întreprinde Guvernul de mărirea cotei per elev să ne ajute într-un fel. Totodată, am chemat astăzi în ședință ca să prevedem o reformă a sistemului educațional în raion ca să vedem unde putem optimiza. Una dintre variante ar fi ca gimnaziile să fie optimizate cu grădinițe de copii, după numărul de copii ca să ajungel la finele anului viitor cu un deficit minim sau chiar fără deficit în acest sistem”, a conchis Ion Galus, consilier raional.

În 2021, bugetul raionului Sîngerei a fost de 263 de milioane de lei.

1 Comentariu
  1. […] Bugetul raionului Sîngerei a fost aprobat în lectura a doua. Astfel, în anul 2022, raionul Sîngerei va avea un buget în valoare de 265,9 milioane de lei. Cu toate acestea, potrivit consilierilor raionali, acești bani sunt insuficienți pentru rezolvarea tututor problemelor de ordin social-economic. Deficitul bugetar înregistrat pentru anul viitor este deja de aproximativ 30 de milioane de lei, dintre care 20 de milioane sunt bani predestinați sistemului educațional, relatează NordNews.md. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"