VIDEO| Oră publică neobișnuită pentru mai mulți studenți de la universitatea din Bălți. Aceștia au învățat cum sunt prelevate amprentele biologice de la locul crimei

Oră publică mai puțin obișnuită la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Un expert criminalist al Direcției Nord a Centrului Tehnico-Criminalistic și Epertize Judiciare a demonstrat studenților cum este utilizată trusa criminalistică universală și echipamentul de cercetare la fața locului.

Zeci de masteranzi ai Facultății de Drept și Științe Sociale au aflat cum sunt prelevate probe biologice de la locul unei crime.

„Cum se prelevează o urmă papilară de pe hârtie. Sunt două procedee de a ridica o umră papilară de pe o hârtie: cu prelucrarea prafului dactiloscopic și prelucrarea chimică, adică cu ninhidrină,” a explicat Alexei Mitriniuc, expert criminalist superior al Direcției Nord a Centrului Tehnico-Criminalistic și Epertize Judiciare.

„S-a vorbit despre fiecare echipament în parte și pentru ce se folosește în procesul cercetării la fața locului. Cu ajutorul prafului dactiloscopic au fost prelucrate diferite suprafețe în vederea prelevării urmelor papilare latente și ridicarea lor pe folie adezivă. Au fost ridicate urme de încălțaminte, urme biologice sub formă de salivă și sânge,” a adăugat expertul.

Studenții de la specilaitatea științe penale și criminologice spun că abilitățile obținute în cadrul orei practice le vor fi de mare folos în domeniul lor de activitate.

„Momentul tehnic în aflarea adevărului respectiv prelevarea probelor prin folosirea anumitor mijloace, pe care noi nu le-am folosit de exemplu, prelevarea urmelor de sânge de pe perete și folosirea anumitor tehnici și proceduri speciale.”

„Pentru mine a fost foarte util, foarte interesant, deoarece, anume asta ține de domeniul nostru și poate că unii din colegi ar dori ulterior, să devină experți, specialiști și este foarte util pentru că, în cadrul că în cadrul universității se organizează așa evenimente,” spun studenții.

Prin această oră publică, administrația instituției de învățământ își propune să îmbunătățească cunoștințele practice ale studenților.

„Scopul nostru este de a informa studenții cu posibilitățile pe care le deține tehnica criminalistică vis-a-vis de ridicarea și prelevarea, folosirea probelor depistate în scena infracțiunii pentru documentarea, cercetarea și respectiv, descoperirea faptelor infracționale. Marea majoritate dintre ei sunt practicieni care sunt antrenați în câmpul muncii, inclusiv și pe segmentul dat și evident că, aprofundarea cunoștințelor, acumularea de informații pe segmentul dat, poate să contribuie și la creșterea nivelului lor de profesionalism,” afirmă Vitalie Rusu, Decanul Facultății de Drept și Științe Sociale.

La Facultatea de Drept și Științe Sociale a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți își fac studiile aproape o mie de studenți.

 

 

leave a reply