NordNews
Avem ce spune

VIDEO |„Ori el, ori noi!” Un grup de actori de la Naționalul bălțean cer demisia directorului Vlad Slavian

Artiști emeriți și artiști ai poporului cer demisia directorului Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți. Ei îl acuză pe Vlad Slavian(Veaceslav Vlad) de incompetență și că ar încerca să-i concedieze în mod abuziv. Artiștii susțin că dacă nu pleacă directorul, vor pleaca ei din teatru.

 

Totul a început săptămâna trecută, când șapte angajați au fost anunțați că vor avea contracte noi de muncă, printre care ex-directorul Naționalului din Bălți, Anatol Răcilă, dar și Eufrosinia Dobîndă-Volontir. Actorii, regizorii și coreografii consideră prin astfel de acțiuni, actualul șef al teatrului îi constrânge să-și dea demisia.

 

Eu plec din teatru, dacă nu pleacă el, eu plec și noi plecăm toți, și vor rămâne 4 oameni, care am înțeles că cred în ei, și lasă să facă teatrul, nu ajungem la un compromis, a spus ANATOL RĂCILĂ, Artist al Poporului, ex-director la Teatrului Național ”Vasile Alecsandri”

 

Ar vre să mă de-a afară , dar nu știe cum. Zeci și sute de roluri am făcut, am disctincții, sunt Artist al Poporului, am ordinul Gloria Muncii, am ajuns acum , ca directorul să-mi spună că dacă nu-mi place să plec, a spus EFROSINIA DOBÎNDĂ-VOLONTIR, Artist al Poporului

Pe ei îi cheamă în birou și îi anunță că vor fi remunerați pe ore, păi stai un pic omule, ei au un spectacol în lună sau două spectacole, tu ai de gând să le plătești pe spectacol? Pe ce vor trăi ei? Prima zi a spus că vă trec la ore, după ce a început zarva, a doua zi a spus că îi trece la 25%,  dacă îi dă 25 % și îi mai scoate toate impozitele va câștiga în jur de  1400-1600 lei, a povestit CIPRIAN RĂCILĂ, Artist Emerit

Angajații teatrului spun că sunt intimidați de administrație și amenințați mereu că vor fi dați afară. Mai mult, unor actorii cu o experiență nu li se oferă roluri în spectacole.

 Este vorba despre spectacolele noastre, care au fost scoase din reportoriu și aveau priză la spectator, au fost scoase din moduri pur personale pentru că este montat de unu sau de altul, a mai adăugat CIPRIAN RĂCILĂ, Artist Emerit

 

 

Eu am doi copii și îmi pare rău că toată viața, aproape toată viața, când trebuia să hrănesc copiii cu ceva bun, eu mâncam ceai cu pâine, zice MELANIA LUPAN, Artist al Poporului

 

Vlad Slavian neagă acuzațiile și susține că actualele reorganizări vor aduce în teatru un suflu nou. Totodată, el a dat asigurări că angajații vor avea aceleași salarii.

 

Astăzi le-am propus contracte noi pentru termenul determinat din data 07.09.20 -30.06.2021 cu remunerare sută la sută , nici o schimbare în ceea ce privește salariul , este norma deplină de muncă. Nu au avut răbdare să ajungă să vadă contractele în mână, eu așa înțeleg. Când ajung în ziua cuvenită, iau contractul, și atunci îmi expun părerea , sunt de acord sau nu sunt deacord, a menționat VLAD SLAVIAN , Director General la Teatrului Național  „Vasile Alecsandri”

Despre cele întâmplate la teatrul din Bălți s-a autosesizat deputata Arina Spătaru. Ea crede că între angajații teatrului și actuala conducere  nu există un dialog constructiv, iar artiștii cu zeci de ani de experiență în spate trebuie apreciați la justa lor valoare.

De multe ori tinerii ies în față, dar în spate sunt ghidați și instuiți de către oameni în vârstă și cu experiență. Un menager înțelept ar putea să gestioneze astfel lucrurile încât să ofere cale tinerilor și un respect celor în etate, spune ARINA SPĂTARU, deputat în parlament

 

Amintim că Vlad Slavian a fost numit în funcția de director la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți acum 3 ani.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"