
Expoziția Internațională „Adevăr-Compasiune-Toleranță”, interzisă în China, a ajuns la Bălți. Aceasta demască ororile regimului comunist chinez și include capodoperele unor artiști din Statele Unite, Canada, Australia, Thailanda și China. Artiștii speră că această expoziție va sensibiliza comunitatea internațională și va opri persecuția.
„Să fim mai buni, să fim mai răbdători, să fim mai onești – sunt niște principii universale care nu au limite în timp”, spune Oxana Draguța, membra AO „Falun Dafa” din R. Molodova.
Prin intermediul practicii Falun Dafa (Falun Gong) – o disciplină străveche chineză de meditaţie şi autoîmbunătăţire, artiștii şi-au adâncit înţelegerile spirituale. Fiecare tablou reprezintă o poveste adevărată, care reflectă persecuţia şi torturile la care sunt supuşi practicanţii Falun Dafa în China zilelor noastre. Ideea expoziției aparține lui Zhang Kunlun, un profesor de pictură chinez de renume mondial.
„Acești oameni care trăiesc după aceste principii și încearcă să devină mai buni, să facă exerciții chinezești de meditație, sunt puși în închisori, sunt torturați, li se extrag organe pe viu. Și atunci Zhang Kunlun a înțeles că el nu poate să tacă, trebuie să cunoască o lume întreagă, în speranța că aceste persecuții se vor opri”, povestește Oxana Draguța.
Popularitatea tot mai mare a practicii a trezit îngrijorarea liderului regimului totalitar din China din anii 90. Falun Dafa adunase deja aproape 100 de milioane de oameni, în timp ce numărul membrilor Partidului Comunist era de doar 60 de milioane, spun organizatorii.
„Orice regim dictatorial sau comunist el represează într-o formă sau alta oamenii care au altă viziune. Comunismul Chinez a învățat de la Comunismul Sovietic. Ei au preluat toate. Partidul Comunist Chinez a fost chiar și fondat din banii Partidului Comunist Uniunii Sovietice. Dar ei nu au transmis numai ideologia. Ei au transmis și toate metodele de tortură. Lagărele de concentrare, așa numitele Lagăre de educare prin muncă, ei au preluat de la Gulagurile Sovietice”, povestește Dumitru Roman, vicepreședintele AO „Falun Dafa” din R. Molodova.
Trei dintre artiști au fost ei înșiși victime ale persecuției regimului comunist chinez. Organizatorii expoziției fac o paralelă cu ceea ce s-a întâmplat și în țara noastră.
„Având în vedere istoria țării noastre, mii de oameni au fost, pur și simplu, scoși din casele lor la două dimineața și au fost trimiși în Siberia. Noi nu învățăm lecția ororilor războilor, ororilor regimurilor totalitare, așa cum a fost în trecut și, din păcate, aceste tragedii se repetă”, susține Oxana Draguța.
Începând cu anul 1999, oamenii din China care practică „Falun Dafa” sunt desconsiderați și torturați.
„Pun aici o injecție, în zona gâtului, omul devenind parcă pe jumătate viu, pe jumătate mort, ca organele să fie întregi”, povestește Dumitru Roman.
„Aici, în acest tablou, vedem cum polițiștii au dat buznă în casa femeii, desfășoară acolo perchiziții. Persecutați sunt nu doar adepții „Falun Dafa”, dar și creștinii, uigurii, adepţii confucianismului”, spune Valentina Lisac, membra AO „Falun Dafa” din R. Molodova.
„În secolul XXI să se facă așa ceva și lumea să nu știe este un păcat. Fiindcă, cum s-a spus, azi este la vecin, mâine poate să fie și la noi așa ceva și nu trebuie să dăm voie să se întâmple”, spune Eugenia Moldovanu, membra AO „Falun Dafa” din R. Molodova.
Expoziția a impresionat vizitatorii.
„Cel mai mult mi-au plăcut două tablouri. Suferința fetiței care a rămas fără părinți și tabloul din spatele nostru, pentru că au fost redate foarte bine toate emoțiile și ascunde un sens adânc care nu poate fi ințeles imediat.”
„Am aflat foarte multe despre cum trăiesc oamenii în China și ce legi au. Se aseamănă puțin cu regimul stalinist, sinceră să fiu”, spun vizitatoarele expoziției.
„Întotdeauna am știut că în lume este acest fapt că sunt oameni luați pentru organe, dar că în așa cantități se face în China, am aflat acum pentru prima dată”, spune Snejana Frecauțan, directoarea interimară al Căminului „Veteran”.
„Pentru Bălți este o mare surpriză. Și doar îmi pare rău că cei mai rezistenți s-au dovedit a fi cei din clubul „Veteran”.”, spune Ludmila Belova, poetă.
Cele peste 30 de tablouri sunt expuse în incinta Pinacotecii „Antioh Cantemir” din Bălți până la sfârșitul lunii iunie. Expoziția a fost prezentată în peste 50 de țări și 200 de orașe din lume.