NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Pandemia a paralizat turismul la Soroca. Fortăreața înregistrează pierderi de sute de mii de lei

Pandemia a paralizat turismul la Soroca. Numărul vizitatorilor la Cetatea lui Ștefan cel Mare a scăzut drastic în ultimele luni, comparativ cu sezoanele trecute, când fortăreața era vizitată de zeci de mii de vizitatori. Și veniturile au scăzut cu sute de mii de lei.


Dacă anul trecut, cetatea a înregistrat un venit de 270 de mii de lei, anul acesta, în cele două luni de activitate, au fost adunați doar șapte mii de lei. Toți cei care își doresc să viziteze monumentul istoric din inima Sorocii sunt obligați să respecte măsurile impuse de Ministerul Sănătății.

Cei care doresc să viziteze Cetatea Soroca sunt nevoiți să aibă măști și mănuși de protecție. Noi îi întimpinăm aici cu tot echipamentul necesar : dezinfectantul și termoscanerul.

Din cauza molimei, fortăreața a rămas fără vizitatori. Dacă anul trecut, la cetate au fost aproape 40 de mii de turiști, anul acesta, numărul lor a ajuns abia la 1500.

Cu regret trebuie să menționez că am avut până acum numai cinci vizitatori din străinătate. Cetățenii Moldovei vizitează, doar că numărul acestora este mult mai mic în comparație cu anii precedenți. Nu avem grupe de copii care veneau tradițional la sfârșitul anului de învățământ. Nu avem nici studenți.

În perioada 2013-2015 Cetatea Soroca a fost renovată datorită proiectului  transfrontalier ”Bijuterii medievale, cetățile Hotin, Soroca, Suceava”, în valoare de 2 milioane de euro.

Doi ani de zile am făcut prima etapă de reabilitare a cetății, care a constat în consolidarea ziditurii în primul rând și amenajarea acoperișului pe care-l vedem acum.

Oamenii spun că pandemia nu este un impediment pentru a vizita locurile frumoase din țară și pentru a descoperi istoria.

Atâta timp cât există o măsură care ne-ar proteja și ne-ar permite să vizităm locurile interesante sau careva destinații, de ce nu? Este interesant, impresionant, palpitant să-ți dai seama că calci acolo unde s-a făcut istoria.

Înainte veneau mai mulți oameni, dar acum din cauza la COVID este mai dificil. Este interesant, este frumoasă, păstrează istoria.

Fiecare revenire este o plăcere, anume priveliștea. Mergem să vedem dacă este deschisă, iar dacă nu, ne limităm la atât. Respectăm regulile, distanța, ne obișnuim cu asta.

Fiecare vizită este ca prima. Este impresionant. De fiecare dată orice colțișor e ceva nou. Respectăm măsurile de siguranță și totul este bine.

Este interesant, impresionant și palpitant să-ți dai seama că pășești acolo unde s-a făcut istorie. 00.20 MUSCA 01.08 Asta este istoria noastră, asta suntem noi. Ne face să ne închipuim cum a fost în trecut și să știm cine suntem și de unde venim, 01.21

Cetatea Soroca a fost atestată documentar la 12 iulie 1499 pe vremea lui Ştefan cel Mare. În anii 1543-1546, în timpul domniei lui Petru Rareş, cetatea a fost reconstruită din piatră.

Să nu uităm un lucru, cel care nu-și cunoaște istoria, riscă să o repete.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"