NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Pandemia bate în toți. O familie din Pelinia, care produce cașcaval, stă cu marfa în depozit

Afacerea cu gust de cașcaval „european” din Pelinia, raionul Drochia riscă să se prăbușească. Producătorii spun că, din cauza pandemiei, care a provocat închiderea restaurantelor, stoparea comerțului internațional, dar și interzicerea organizării târgurilor și iarmaroacelor în țară, vânzările de brânzeturi au scăzut cu 80 la sută.

Acum câțiva ani, Aliona Țurcanu a renunțat la postul de asistentă medicală șefă, iar soțul ei, împreună cu copiii, au lăsat un loc de muncă bine plătit în Germania și s-au întors acasă. Atunci le-a venit ideea de a deschide această afacere.

Am început să producem cașcaval în 2018, cu laptele produs la ferma nostră, de la văcuțele noastre, și încet am adunat cantitatea care o avem la moment. La moment avem zece vaci mulgătoare. Feciorul mai mare a lucrat câțiva ani în Germania și s-a întors acasă, după el s-a întors și soțul meu, spune Aliona Țurcanu, fermier.

Statul Republica Moldova nu are grijă de agricultori și fermieri, nu le oferă sprijin, dimpotrivă, le impune condiții greu de îndeplinit. Astfel că, în prezent, jumătate din produsele lactate de pe piață sunt de import.

Germanii foarte mult iubesc brânza noastră de oi, ei o adoră. Când soțul era acolo trimiteam și ei erau foarte mulțumiți de brânza noastră. Acum, din cauza pandemiei, nu putem trimite. Anul trecut totul era mai simplu, erau foarte multe iarmaroace și eram primiți bine la Chișinău, povestește Aliona Țurcanu, fermier.

Fabrica pregătește spre vânzare trei tipuri de cașcaval din lapte de vaci, telemea și brânză de oi. Acestea sunt 100% ecologice.

Cașcavalul este din lapte natural, Am un băiat de doi ani care savurează produsele cu plăcere. Eu știu sigur că e ceva natural și ecologic și el cu mare plăcere le mănâncă în fiecare zi. Fără adaosuri, pur și simplu din lapte, cu toate grăsimile și toate vitaminele care le conține, a adăugat Iulia Țurcanu, nora.

Brânzeturile sunt de calitate superioară și sunt produse în condiții sută la sută casnice, fără organisme modificate genetic și fără fermenți.

Laptele muls de la văcuțele noastre se toarnă în tancul de răcire, iar după o temperatură necesară se toarnă în pasteriorizator. După pasteriorizare, se lasă ceva timp, se dau bacteriile și cheagul și se face cașcavalul cu multă dragoste. Eu întodeauna îl asociez cu un om în vârstă, mai deștept, cu cât timp trece mai mult, cu atât e mai gustos, a menționat Aliona Țurcanu, fermier.

Prețul unui kilogram de cașcaval maturat un an variază între 160 și 250 de lei, iar un kg de cașcaval mai „tânăr” ajunge la 180 de lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"