NordNews
Avem ce spune

VIDEO| Pandemia i-a obligat să-și amaneteze aurul. Rromii din Otaci se infectează la greu cu noul coronavirus

Rromi din Otaci se infectează la greu cu noul coronavirus. Chiar și așa unii dintre ei continue să umble pe străzi fără măști de protecție, nu mai vorbim despre respectarea distanței sociale. Ei spun că noul coronavirus ar fi o minciună care i-a lăsat fără niciun sfanț.


Rromi se plâns că din cauza coronavirusului sunt nevoiți să-și strângă cureaua. Iar de ceremonii pompoase ca pe timpuri, nici vorbă.
 

La el sora s-a măritat.  Nu am făcut nicio nuntă așa am dat-o. Nu lucrăm soro, nu te uita că am X5. – Dar, cine are de lucru? – Dați-mi de lucru?  Mă vor primi să muncesc ca jurnalist? Desigur că nu, deoarece nu știu nimic.Străbuneii noștri ne-au învățat să câștigăm un ban altfel, nu cum tu muncești? Fierar”, au adăugat rromi.

Rromi din Otaci au fost nevoiți să-și amanezete bijuteriile din aur pentru a-și hrăni copiii.

Am dat inelul la casa de amanet, că să cumpăr copiilor căpșune. Cum să trăim, nici nu știm”.
„Noi nu putem să plecăm, aici nu avem de lucru și nicio afacere. Nimic. Tot ce a rămas este de la părinții noștri când încă era bine”, au spus rromii.

Rromii se arată sceptici în privința noului coronavirus.

Mama mea este internată în Spitalul din Ocnița. Ea are 80 de ani, nu a ieșit nicăieri. 500 de dolari ne-au cerut, 50 de dolari doar pentru investigații medicale.  Ei i-au pus covid, de unde dacă bunica nu are așa infecție?”.
„Este o politică, ca medicii să primească bani”.
„Demonstraține, vă rog, că cei peste 100 de rromi sunt infectați cu COVID-19. Vă implorăm! Eu nu cred și alții deasemenea nu cred”, au menționat rromi.

Vicepreședintele Consiliului Raional Ocnița, Galina Zalevscaia, a declarat că numărul mare de infectări în rândul rromilor este cauzat de nerespectarea măsurile de protecție împotriva noului coronavirus.

Rromi, cu părere de rău, nu respectă toate măsurile împotriva răspândirii  pandemiei. Întâlnirile cu ei nu au dat niciun rezultat.  Din bugetul raionului am alocat 200 de mii de lei când nimic nu era. Era începutul lui martie, nu erau maști și mănuși, iar am găsit o posibilitate ca să dotez instituțiile medicale din raion”, a adăugat vicepreședintele raionului Ocnița, Galina Zalevscaia.

Până în prezent, în Raionul Ocnița au fost inregistrate 150 de cazuri de COVID-19. Cel mai număr de infectări este în orașul Otaci, aici aproape 100 de rromi au fost testați pozitiv la noul coronavirus.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata