NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Pandemia nu a cruțat nici cea mai mare fermă de prepelițe din nordul R. Moldova

Pandemia nu a cruțat nici cea mai mare fermă de prepelițe din nordul țării. Din cauza molimei, afacerea lui Mihail Fîrfa din satul Corlăteni, raionul Rîșcani, a avut de suferit în acest an. Vânzările au scăzut aproape trei ori. Acum câteva săptămâni, bărbatul a fost nevoit să arunce la gunoi 150 de mii de ouă.


Din cauza pandemiei fermierul a rămas cu doar 15 mii de prepelițe producătoare de ouă. Anii trecuți, bărbatul creștea până la 40 de mii de păsări.

Din cauza pandemia s-au introdus restricțiile la horeca. Ei erau clienții noștri în proporție de 80%. Capacitatea de cumpărare a supermarketurilor a scăzut de 3-5 ori. Aici avem undeva în jur de 70 lăzi cu ouă. Într-o ladă avem aproximativ 800-900 de ouă, sunt lăzi și cu o mie de ouă”.

Și vânzările de carne au scăzut drastic din cauza pandemiei de Covid.

La moment avem în jur de trei mii de masculi prigătiți pentru sacrificare. De obicei, avem în jur de o mie. Din cauza că nu avem cerere, nu merg vânzările, s-au acumulat în stoc”.

Mihail Fîrfa și-a deschis afacerea cu prepelițe acum cinci ani. A investit în ea peste un milion de lei. Alte 200 de mii le-a obținut ca grant în cadrul proiectului PARE 1+1. Fermierul și-a cumpărat tehnica necesară și a construit încăperile pentru creșterea păsărilor.

Acesta este un incubator automat. Capacitatea lui este 10 mii de ouă. 17 zile este perioada de incubația la temperatura de 37,6. Primele zile temperatura este mare, la sfărșit scade. Umiditatea variază de la 55 % până la 75 %”.

Pentru a crește frumoase și sănătoate, prepelițele au nevoie de temperaturi ridicate.

Aici avem pui de 7 zile. Temperatura de creștere în jur de 32 de grade, care se păstrează 24 din 24. Este hrană specială. În apă se dau vitaminele speciale pentru creștere. După trei săptămâni se transfer în altă cameră, unde deja temperatura este mai mică”.

În afacerea sa cu păsări, Mihail Fîrfa este ajutat de mai mulți angajați.

Prigătim mâncare pentru păsări, hrănim prepelițele, facem curat din urma păsărilor”.

Visul antreprenorului este să-și extindă afacerea și să-și exporte produsele în Europa.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"