NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Pandemia nu este un obstacol pentru producătorii autohtoni. Ce au scos aceștia pe tarabele din centrul orașului Bălți

Pandemia nu a fost un obstacol pentru organizarea „Târgului de iarnă” din Bălți. Mai mulți producători autohtoni au scos pe tarabe miere, cașcavaluri, ceaiuri, dar și obiecte de artizanat.


Galina Samușchina din Drochia a adus la târg lumânări vegane parfumate, sculptate manual, care costă de la 10 până la 520 de lei.

„Ideea am adus-o din Marea Britanie. O promovăm în Republica Moldova. Pentru dulapurile noastre, pentru hăinuțe. Cu miros de scorțișoară, cu miros de vanilină. Mai promovăm noi aromaterapie. Deci, uitați-vă, aici se introduce lumânărică, aici se topește, adăugăm ulei de care avem”, povestește Galina Samoșchina.

Designerul local Valentina Vasiliev redă culoare lucrurilor vechi, pe care alții le aruncă la gunoi. Obiectele create de ea ajung să coste între 150 și 1500 de lei.

„Tema mea e să redau viața baticurilor bunicii, care stau în cufăre și îi mănâncă moliile. În astfel de cazuri oamenii, pur și simplu, le aruncă în foc sau le taie în covorașe. Iar eu le cumpăr, le schimb și salvez baticurile. Și chiar și acest palton era deja în unele locuri deteriorat. Și, iată, creațiile mele, pe care le ador. Aici sunt de la șase până la opt și poate 12 straturi de material. Nu este așa de simplu. Totul trebuie să fie natural. Bondițe, genți”, spune Valentina Vasiliev.

Iar Natalia Vicol reprezintă Centru de Creație a Copiilor „Miron Blanc” din Bălți, care oferă servicii gratuite pentru copiii din oraș.

„Avem multe grupe, diverse cercuri. Fie asta desen, origami, diverse lucrări handmade, direcția muzicală, studierea instrumentelor muzicale și, ce e cel mai important în ziua de astăzi, totul este gratuit. Noi prezentăm lucrările copiilor de vârste diferite, de la cinci la 17 ani, din diverse grupe, executate în diferite tehnici decorative. Scopul nostru nu este să vindem aici, scopul nostru e să povestim bălțenilor că în orașul nostru acum există ceva gratuit pentru copii. Avem 48 de cercuri și ele toate sunt gratuite”, susține Natalia Vicol.

Bălțenii apreciază calitatea produselor scoase în vânzare și spun că vin la târg pentru a susține producătorii autohtoni.

„Făcută din nuc, bun lucru, costă 300 de lei. O farfurie din stejar. Iată, mi-a făcut reducere. 100 de lei. Mâncatul din veselă din lemn este sănătos.”

„Le ies în întâmpinare autoritățile, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. Pentru că așa își lărgesc numărul de cumpărători și sper să reziste îndeosebi acum, în pandemie.”

„Târgul e frumos. Numai bani să fie!”

„Se face așa târg, aduce până la locuitorii orașului nostru produsele pe care ei le fabrică, le vând. Bravo!”, spun oamenii.

„Târgul de iarnă” din Bălți va fi organizat până vineri.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"