NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Părintele parașutiștilor militari români, Grigore Baștan, omagiat la Bălți

Părintele parașutiștilor militari români, Grigore Baștan, a fost omagiat la Bălți. Simpozionul organizat în incinta Universității de Stat „Alecu Russo” a adunat oameni de pe ambele maluri ale Prutului. La eveniment a fost semnat și un acord de colaborare între universitatea bălțeană și fundația ,,General Grigore Baștan” din România.

Inventatorul paraşutei militare româneşti, generalul maior Grigore Baştan, s-a născut la 23 ianuarie 1922, în satul Flămînzeni, județul Bălți. Paraşutele create de el au intrat în dotarea trupelor de paraşutişti din Armata Română, în 1961, fiind de o siguranţă absolută. Muncea mult și cu perseverență, povestește fiica sa Valentina Baștan.

„Tata nu avea foarte mult timp pentru stat acasă, pentru că, vă dați seama, consturind batalion de la zero, practic o armă, era ocupat tot timpul. Pentru că îmi plăcea foarte mult și n-aveam pian, toată ziua eu cântam la pian peste tot, pe mobilă, pe ceva, adică mimam că aș cânta la pian. Atunci, tata, nu știu cum a făcut, dar m-am trezit cu o pianină acasă. A fost un moment extraordinar”, spune Valentina Baștan.

Grigore Baștan a deţinut timp de 45 de ani recordul naţional la saltul cu paraşuta. La 20 august 1970 execută un salt din aeronavă, de la înălțimea de 10.000 de metri, cu o cădere liberă de 7.000 de metri.

„Eu nu l-am cunoscut foarte bine pe Generalul Baștan, nu mi-a fost șef. L-am cunoscut când era deja ieșit la pensie, eu eram în primul an de locotenent, însă îl știam din poveștile care circulau”, afirmă Marius Crăciun.

Școala gimnazială „General Grigore Baștan” din Buzău poartă numele marelui parașutist deja de 32 de ani.

„Practic, domnul General a creat acest spirit al vulturilor de la Buzău, iar nicio societate din lumea asta nu poate să funcționeze fără un sistem educțional. Faptul că acea instituție poartă denumirea onorifică a Generalului Baștan arată atât prețuirea pe care o arătăm personalității dânsului, cât și faptul că ne simțim obligați să ducem mai departe această tradiție și acest spirit”, declară Dragoș Axinia.

Astăzi, USARB și fundația ,,General Grigore Baștan” au semnat un acord de colaborare.

„ Astfel de manifestări, în comun cu România, sunt utile pentru dumneavoastră, pentru că și noi am învățat din experiența altora, fiind țară NATO, țară a Uniunii Europene. Dorim să ne împărtășim cu învățăturile noastre și să sprijinim parcursul european al Republicii Moldova, dar și dotarea Armatei Naționale cu tehnică, pentru a face față celor mai noi provocări”, menționează Petrișor Dumitrescu.

„Un omagiu unei personalități, un exemplu demn de urmat, un exemplu de eroism, de patriotism, de curaj și cel mai important – un exemplu de om inventator care a reușit să inventeze modele sigure de parașute cu care, și astăzi, soldații de pe ambele maluri ale Prutului efectuează salturi”, declară Natalia Gașițoi.

O placă în memoria lui Grigore Baștan a fost dezvelită pe 22 mai 2019, la baștina acestuia – Flămânzeni. Generalul a decedat la data de 8 februarie 1983, la București.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"