NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Parlamentari austrieci, în vizită la Bălți: „Credem că R. Moldova va primi statutul de țară candidată la UE”

Grupul parlamentar de prietenie Austria – Moldova a venit astăzi la Bălți, unde a avut o întâlnire cu autoritățile locale. Oaspeții și viceprimarul municipiului, Tatiana Dubițcaia, au discutat despre proiectele comune de viitor, dar și despre potențialul economic al orașului. Reprezentanții Austriei speră că Republica Moldova va primi, mâine, statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană.


„Republica Moldova va primi acum, cred eu, statutul de candidat la Uniunea Europeană, sunt sigur de asta. Așadar, este foarte interesant pentru austrieci să cunoască această țară. Suntem impresionați de Zona Economică Liberă. Cred că e o idee bună, o metodă eficientă de a dezvolta municipiul Bălți, din punct de vedere economic”, susține Harald Troch, membrul Parlamentului Austriei și apărătorul drepturilor omului.

Delegația este condusă de Helmut Brandstätter, Președintele Grupului parlamentar. Acesta a declarat că a avut discuții importante și cu președinta Republicii Moldova.

„Cred că este foarte impresionant pentru că Moldova a făcut atâtea schimbări, atâtea reforme și eu cred că este foarte important. Sper că veți primi statutul de candidat mâine. Și, plus, deja există aici o mare companie austriacă. Și vom spune austriecilor că aici există foarte bune posibilități. Aveți oameni bine antrenați, aveți oameni care vor să muncească, așadar, de ce să nu venim aici?”, spune Helmut Brandstätter.

Delegația a fost însoțită de Ambasadoarea Austriei în Republica Moldova, Stella Avallone.

„Mai suntem aici, pentru că există un proiect european, pe care l-am implimentat aici împreună cu Institutul Științific „Selecția”, în cadrul argiculturii ecologice. Am vorbit despre posibilitatea de colaborare. Însă acum trebuie să verificăm această propunere și să ne gândim cum este cel mai bine să găsim calea pentru dezvoltarea proiectelor noi”, spune Stella Avallone.

Totodată, oficialii au apreciat mobilizarea de care au dat dovadă moldovenii în gestionarea crizei refugiaților.

„Cred că aici, în Moldova, aveți 80 de mii de refugiați. La noi, în Austria, este același număr, însă Austria este de trei ori mai mare decât Republica Moldova. Avem o mare stimă față de ceea ce face Moldova în această situație și am discutat despre cum noi, din partea Austriei, putem să ajutăm în aceste condiții”, adaugă Stella Avallone.

Mulți dintre locuitorii din Bălți cred că aderarea la Uniunea Europeană este o șansă reală de dezvoltare pentru Republica Moldova.

„Să dea Domnul!”

„Să sperăm. Ar fi cel mai frumos lucru pe care l-ar obține țara noastră. Ar fi o fericire pentru întreaga țară.  Ar avea posibiltatea să se dezvolte țara în toate domeniile, în infrastructură. Fondurile europene ne-ar ajuta să ne dezvoltăm.”

„Eu am o părere pozitivă față de asta, deși soțul meu, iată, una negativă. În familia noastră părerile sunt împărțite. Eu sunt pro, eu aș vrea ca țara noastră să fie în Uniunea Europeană.”

„Dar asta nu va fi.”

„Asta înseamnă posibilități mari pentru țara noastră, pentru copiii noștri. Eu consider că e o oarecare dezvoltare, un pas înainte, un mare pas înainte.”

„Dacă ar fi așa cum spun că va fi la noi ca în Germania și în alte țări europene, aș fi pro. Însă dacă ar fi totul atât de simplu, să aderăm și să fim parte, să fie totul bine la noi, atunci da, dar nu știu cum va fi. De aceea nu pot să spun nimic. Dar mi-aș dori, desigur, ca Moldova noastră să fie mai prosperă, pentru că merităm mai mult, cred eu”, spun bălțenii.

Menționăm că membrii Grupului parlamentar de prietenie Austria – Ucraina, Moldova, Belarus se află, în perioada 21 – 24 iunie, într-o vizită de documentare în țara noastră.

Amintim că, recent, Ambasada Austriei în R. Moldova a donat pentru Spitalul Clinic Bălți echipamente medicale, cărucioare, paturi speciale și saltele destinate pacienților din nordul țării.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"