NordNews
Avem ce spune

VIDEO | PAS a ajuns cu raportul la Edineț. Cu ce s-au lăudat deputații Mihai Popșoi și Adrian Belîi

Campania ,,PAS la raport” a ajuns și în raionul Edineț. De această dată, să discute cu oamenii au venit vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi și deputatul Adrian Belîi. Aleșii poporului au vorbit despre rezultatele pe care au reușit să le obțină parlamentarii într-un an de activitate. Oamenii, la rândul lor, au venit cu un și de sugestii și solicitări.

,,Ce țineți așa cu ei? Gazul este scump, lumina este scumpă, când s-a mai văzut așa scumpete?”, a spus o locuitoare a raionului.

Cel mai mult, oamenii își doresc rezultate în reforma justiției.

,,Nu se văd rezultatele. Îi condamnează, îi citează la procuratură, dar rezultate nu avem. Toți corupții aceștia, Șor, Plahotniuc, etc. Toți ei sunt condamnați, când îi vom vedea și pe ei la pușcărie?”, s-a întrebat un alt locuitor al raionului.

Locuitorii nu au putut să treacă cu vederile nici scumpirile în lanț la toate produsele de consum și carburanți.

,,Prețurile acestea sunt galopante, sunt foarte mari. Sunt scumpe și produsele alimentare și produsele agricole, suntem o țară agricolă. Prețurile sunt mari și salariile sunt mici”, a spus o doamnă.

Pe de altă parte, oamenii susțin că fără eforturile actualei guvernări, Republica Moldova nu ar fi obținut statutul de țară candidată la UE.

,,Apreciem faptul că ne apropiem de Europa, pas cu pas ne apropiem”, a spus un locuitor al raionului.

Criza economică cu care se confruntă R. Moldova este o consecință directă a războiului din Ucraina, spune deputatul Adrian Belîi. Potrivit lui, dacă guvernul PAS nu ar fi implementat politici inflaționiste eficiente, situația economică era mult mai gravă.

,,În mod evident, un război crud influențează logistica, relațiile dintre state și lanțurile de aprovizionare. Ele au impact nu doar asupra Moldovei, dar și asupra întregii lumi.  Lumea nu simte prețurile și majorarea din cauza războiului. Dacă nu ar fi fost luată nici o măsură, ar fi fost dezastruos”, a declarat Adrian Belîi, deputat în Parlamentul R. Moldova.

Vicepreședintele Parlamentului R. Moldova dă asigurări că oameni vor beneficia de ajutor și în iarnă care vine, care se așteaptă a fi una complicată.

,,Majorarea pensiilor a fost una dintre principalele noastre promisiuni și noi am realizat acest lucru. Satul European, un proiect care nu a fost în R. Moldova. Aproape 2 miliarde de lei pentru următorii ani, aproape 700 de proiecte. Practic în fiecare localitate se va investi în apă, canalizare, iluminat stradal”, a menționat Mihai Popșoi, Vicepreședintele Parlamentului R. Moldova.

Ulterior, deputații PAS s-au întâlnit cu tinerii din Edineț.

,,Motivul pentru care eu am plecat este corupția, recunosc. Eu am vrut să învăț la o facultate unde să nu fie corupție, să știu că totul e pe dreptate.  Lupta anticorupție va aduce tinerii înapoi.

,,Eu, fiind tânăr, pentru prima dată am simțit o schimbare la guvernare. Care dintre guvernările anterioare au mai atras atenția la reforme universitare, diverse start-up-uri.  Este așa o frază că politica nu are vârstă, au apărut foarte mulți consilieri locali tineri la guvernare.

,,Trebuie ca un sportiv să aibă burse lunare, să facă cantonamente. Îmi doresc ca să se aibă grijă de sportivi”, au spus tinerii din Edineț.

Vicepreședintele Parlamentului a îndemnat tinerii să rămână acasă. Grație reformei universitare, studenții se vor bucura de condiții mai bune de studii și noi oportunități de dezvoltare.

,,Acum sperăm că universitățile mai mari să aibă bugete mai mari, mult mai bune și să ofere o calitate mai bună a studiilor, să fie mai competitive, inclusiv la nivel regional.  Aceste universități vor fi mai puternice și ele o să poată răspunde la necesitățile pieței muncii și la necesitățile studenților”, a mai adăugat Vicepreședintele Parlamentului.

Astăzi, Guvernul Republicii Moldova a aprobat lista celor 492 de proiecte propuse spre finanțare în cadrul programului Satul European. Proiectele vor crea locuri de muncă și noi oportunități pentru comunități. Bugetul programului este de aproximativ 2 miliarde de lei – de 4 ori mai mare decât investițiile în dezvoltarea locală de anul trecut.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"