NordNews
Avem ce spune

VIDEO | PAS a organizat un flashmob în fața Președinției: „Dodon, nu semna pentru judecători corupți”

Membri și simpatizanți ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), în frunte cu Maia Sandu, organizează în dimineața zilei de luni, 3 august, un flashmob în fața clădirii Președinției. Formațiunea a ieșit în stradă pentru a cere șefului statului, Igor Dodon, să nu semneze decretul de numire în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău pe judecătorul Vladislav Clima, scrie zdg.md


Manifestestanții au atârnat pe gardul instituției prezidențiale un placat pe care scrie „Dodon, nu semna pentru judecători corupți”. Totodată, lidera PAS a îndemnat cetățenii să semneze o petiție inițiată de formațiunea pe care o conduce în adresa președintelui Igor Dodon privind nesemnarea decretului de numire în funcția de Președinte al Curții de Apel Chișinău, a judecătorului Vladislav Clima.

Suntem aici ca să-i cerem acestui personaj care se află în fotoliul de președinte să nu numească acest judecător corupt într-o funcție de conducere. Lista păcatelor lui Dodon este prea mare. Oamenii înțeleg că sărăcia se trage de la Plahotniuc, Clima și mulți ca ei. De curând, a reușit să-și bage oamenii săi la CSM. CSM a început să-i numească pe cei mai odioși judecători în funcții de conducere în justiție. Ce fel de justiție e aceasta? Pentru cine construiește o astfel de justiție? Clima n-o să-l ajute, acest mesaj îi transmitem”, a declarat lidera PAS, Maia Sandu, în fața muțimii.

Ne-am adunat aici pentru a transmite un mesaj foarte clar președintelui Igor Dodon, să nu semneze în funcția de președinte al Curții de Apel un judecător compromis și corupt cum este Vladislav Clima. De ce vladislav Clima este comod pentru Dodon? Foarte simplu, Clima a anulat alegerile locale, desfășurate libere și corecte. A emis decizii controversate și el poate fi șantajabil. Noi, spre deosebire de Igor Dodon, nu avem nevoie de o astfel de justiție”, a declarat Sergiu Litvinenco.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nu avea să ne amintim de acest Clima, dacă nu apărea pe scenă. Vedem cum judecătorii de teapa lui Clima sunt promovați, înțelegem că poate fi un puzzle care se numește fraudarea alegerilor. Dodon de aceștia are nevoie. Noi îi transmitem că nu o să-i permitem nimănui, nici lui Clima, nici Berdilo, să fie cățărați în funcții”, a menționat Igor Grosu.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
În ședința din 28 iulie, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au numit în funcții de conducere mai mulți judecători. În timp ce concursul pentru fotoliul de președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ) a eșuat, membrii CSM au reușit să îl avanseze într-o funcție importantă, cea de președinte al Curții de Apel (CA) Chișinău, pe magistratul Vladislav Clima, cel care a menținut decizia de invalidare a alegerilor locale din 2018. Clima e și cel care a pronunțat mai multe hotărâri care au trezit nemulțumiri în societate.
CSM a ales și doi câștigători ai concursului pentru fotoliile de vicepreședinte al CSJ, unul dintre care va fi ocupat de către magistrata Tamara Chișca-Doneva, parte a completului de judecători care a luat decizia finală în dosarul „Gemeni”, pentru care statului trebuie să achite circa 3,6 milioane de euro în urma unei decizii CtEDO.
Concursurile pe bandă rulantă au atras atenția societății, dar și a opoziției parlamentare, care a organizat manifestații în timpul ședinței CSM.
După aceste numiri, ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova, Peter Michalko, a venit cu o reacție în care a criticat deciziile CSM și a concluzionat că „ridică îndoieli cu privire la sinceritatea cuvintelor despre reforma sistemului de justiție. Este necesară o adevărată reformă a justiției”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata