NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Patru diplomați UE au inspectat lucrările de reabilitare a liceului „Dimitrie Cantemir” din Bălți

Ambasadorul Uniunii Europene, ambasadorul Poloniei, Consulul General al României la Bălți și șeful adjunct al Ambasadei Italiei au participat astăzi la evenimentul de prezentare a rezultatelor proiectului de sporire a eficienței energetice a Liceului „Dimitrie Cantemir” din Bălți. Lucrările de reparație au demarat în luna ianuarie și urmează să fie finalizate până la sfârșitul acestui an.


Obiectivul principal al proiectului este sporirea eficienții energetice a instituției publice.

„Măsurile de eficiență energetică vor oferi elevilor condiții mai confortabile, contribuind la economisirea unor importante resurse și la abordarea unor aspecte vitale legate de schimbările climatice. Conform estimărilor, consumul anual de energie în Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” se va reduce cu peste 500 MW/h, iar emisiile de CO2 vor scădea cu peste 120 de tone” , a declarat Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Grație suportului financiar al UE, în regiunea de Nord, pe lângă acest proiect mai demarează încă patru proiecte de dezvoltare regională. Este vorba de un proiect din satul Flămînzeni, raionul Sîngerei, pe domeniul eficienței energetice, dar și alte trei proiecte de aprovizionare cu apă a trei orașe din regiunea de Nord. Valoarea acestor proiecte este de circa 200 milioane de lei” , a spus Maria Prisacari, directorul ADR Nord.

Lucrările de reparație și termoizolare la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Bălți vor lua sfârșit la mijlocul lunii octombrie.

„Se fac lucrări de reabilitare la tot ce înseamnă geamuri, fațadă, acoperiș, izolarea termică, inclusiv a fundației. Pe partea ce înseamnă ventilare și încălzire lafel se vor face reabilitări totale. Se vor schimba și tavanele și sperăm că va fi luată și decizia cu privire la remedierile ulterioare” , a menționat Mihail Stratan, directorul companiei contractate.

Grație proiectului, circa 916 de elevi și 87 de profesori și personal auxiliar vor beneficia de condiții de educație îmbunătățite și de un mediu de studii confortabil.

„Este foarte necesar acest proiect pentru un mod sănătos de activitate, atât pentru elevi, cât și pentru corpul didactic, dar și lucrătorii acestei instituții. Atunci când vor fi niște clase cu iluminare și ventilație perfectă, cu geamuri și încălzire impecabilă, cred că și studiile vor fi ideale”, a conchis Angela Murzac, directorul Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir”.

Costul total al lucrărilor de construcție în cadrul proiectului constituie 19,27 milioane de lei, din care 132 mii de lei reprezintă contribuția primăriei de Bălți.

BANNER_FINANTATORI
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata