NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Păzea infractorilor! La Costești-Stânca patrulează pernopterul

Ajung în timp record la linia frontierei de stat. Polițiștii de la Punctul de trecere Costești-Stânca mânuiesc cu fermitate volanul bărcilor pe pernă de aer, obținute recent, Grație Uniunii Europene și Organizației Internaționale pentru Migrație din Moldova. Polițiștii de frontieră spun că tehnica de ultimă generație le facilitează procesul de supraveghere a hotarelor țării.


Constantin Siric activează în cadrul Poliției de Frontieră de aproape 20 de ani. Este unul din cei 14 polițiști de frontieră care au fost instruiți cum să conducă o barcă aero glisantă.

„Poliția de Frontieră a primit două ambarcațiuni pe pernă de aer în valoare de peste 126 de mii de euro. Bărcile au fost donate în cadrul proiectului „Uniunea Europeana pentru securitatea frontierelor de stat””, a declarat Constantin Siric, subofițer superior al Sectorului de Poliției de Frontieră Cosăuți.

Bărcile pe pernă de aer vor ajuta polițiștii de frontieră să intervină prompt în cazul unor incidente la frontieră.

„Grație acestor bărci, supravegherea hotarului pe sectorul acvatic a devenit mai ușor. Acestea pot fi folosite în diferite condiții climaterice, în locuri greu accesibile și sectoarele mlăștinoase”, a adăugat Constantin Siric.

„Această barcă aeroglisantă poate dezvolta o viteză de până la 80 de km pe oră pe apă și 120 de km pe gheață. Cu ajutorul ei, polițiștii de frontieră pot ajunge în zonele greu accesibile. La bordul ei pot urca doar patru persoane”, a spus Nicolai Coșeru, reporter NordNews

„Grație unui motor puternic polițiștii de frontieră vor putea ajunge în circa două-trei minute de la orice mal de pe teritoriul Republicii Moldova către linia frontierei de stat. Cred că va ușura și munca și eficiența supravegherea și controlul frontierii de stat”, a menționat Andrei Lungu, șef-adjunct interimar al Sectorului de Poliției de Frontieră Costești.

Hovercraft-urile s-au dovedit a fi de mare folos.

„Grație acestora, polițiștii de frontieră vor putea reacționa prompt în cazul unor incidente la frontiera de stat, într-o manieră coordonată cu colegii din România. Acum suntem mai încrezuți în forțele noastre”, a conchis Andrei Lungu, șef-adjunct interimar al Sectorului de Poliției de Frontieră Costești.

Bugetul proiectului „Uniunea Europeana pentru securitatea frontierelor de stat”  este de 4 400 000 de euro. Finanțarea vine din partea UE prin Inițiativa pilot privind Managementul Integrat al Frontierei a Parteneriatului Estic.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"