NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Pe banii UE, un gimnaziu „verde” din Sîngerei economisește energie electrică, termică și apă

Pas cu pas, școlile din Republica Moldova devin mai moderne grație proiectelor finanțate de Uniunea Europeană. Gimnaziul ,,Iurie Boghiu” din satul Flămînzeni, raionul Sîngerei, se numără printre instituțiile norocoase din țară, care au beneficiat de o finanțare generoasă din partea Europei. Grație suportului necondiționat, administrația gimnaziului a reușit să renoveze capital instituția de învățământ. Acum, gimnaziul are capacitatea de a produce energie regenerabilă și are propria stație de epurare.

,,Fiecare elev din R Moldova își dorește să învețe într-o școală modernă cu condiții favorabile pentru studii. Acest vis a devenit realitate pentru cei 300 de elevi de la gimnaziul ,,Iurie Boghiu” din satul Flamanzeni, r. Singerei. De aproape treizeci de ani, în instituție nu au fost efectuate lucrări de reparație capitale. Acum, gratie UE, profesorii și copiii de aici se bucură de un edificiu izolat termic, blocuri sanitare și clase bine dotate”, a spus Nicoleta Pînzaru, reporter Nord News.

Până la reparație, acoperișul gimnaziului era într-o stare deplorabilă, așa că fiecare ploaie se transforma într-o adevărată provocare. O problemă extrem de importantă era lipsa blocurilor sanitare în instituție. Elevii erau nevoiți să își facă necesitățile fiziologice la toaleta din curtea școlii.

,,Principala problemă a fost acoperișul. El a fost într-o stare deplorabilă și asta a fost primul punct culminant în implementarea acestui proiect.  Înainte instituția nu avea blocuri sanitare, aveam doar un bloc sanitar EcoSun și cel de afară. Vedeam că e nevoie, ca pe fiecare etaj să fie deschis un bloc sanitar, ceea ce și am reușit cu proiectul dat. Am creat blocuri sanitare pentru copii cu cerințe educaționale speciale”, a declarat Lilia Cumpătă, directoarea gimnaziului ,,Iurie Boghiu”.

Pe lângă condițiile bune create pentru elevi și profesori, acum gimnaziul este și mai econom, mai ales în perioada rece a anului.

,,Până la reparație, în sezonul rece, administrația gimnaziului achita până la 250 mii de lei pentru consumul de energie termică. În prezent, datorită izolării termice a pereților, cheltuielile au scăzut cu 50 la sută”, a menționat Nicoleta Pînzaru, reporter Nord News.

,,Datorită renovării pereților s-a redus consumul de energie la 50%. Acest fapt ne bucură mult. Dacă în trecut plăteam pe căldură o sumă enormă, acum, după calculele recent analizate, consumul s-a redus la 50%”, a mai adăugat Lilia Cumpătă, directoarea gimnaziului ,,Iurie Boghiu”.

Acum, chiar și în perioada rece a anului, elevii și profesorii își desfășoară activitate în condiții bune.

,,Când am venit în școală ca tânăr specialist în 2001, iernile și-au făcut efectul. Era foarte frig. Uneori, când era mai frig, apa putea să înghețe în căldare sau îngheța tabla. Acum este extraordinar. Aici avem o clasă bine iluminată, la fel ca și toate clasele din această școală, cu tavan coborât puțin mai jos care ne face să ne simțim mai comod, ferestre care ne permit să savurăm și lumina naturală a soarelui. Avem un televizor ca și în toate clasele, avem și o tablă interactivă”, a menționat Rodica Gobjilă, profesoară de limba franceză.

Pe lângă izolare termică, gimnaziul s-a ales și cu un sistem de ventilare performant, care controlează nivelul calității aerului în toate cele 24 de săli din cadrul gimnaziului.

,,Izolația termică a pereților este perfectă. Acest lucru se simte. În sezonul actual de încălzire, facturile la încălzire au fost mult mai mici, chiar aproape în jumătate, comparativ cu sezonul de un an în urmă. Avem un sistem de ventilare perfect, care funcționează autonom pentru fiecare sală de clasă”, a spus Sergiu Reșetnic, profesor de fizică și chimie.

,,Aici nu este necesară munca forțată a omului, este standardizat totul conform proiectului european, e foarte ușor de lucru”, a mai adăugat Gheorghe Cumpătă, șef de gospodărie la gimnaziul ,,Iurie Boghiu”.

Și  cantina gimnaziului arată cu totul altfel. Tehnica veche a fost înlocuită cu cea nouă. Acum, bucătăresele gătesc mâncare mai sănătoasă și mai gustoasă.

,,Acest cuptor este cu abur. Grație lui, copiii se alimentează sănătos. Pregătim diverse feluri de mâncare, piept de pui cu legume, pește cu legume, omletă cu verdeață și piept.  Avem cuptoare ca la restaurante, este o plăcere  să lucrezi cu acest cuptor.  Avem și o mașină de spălat vesela. Grație ei, e mult mai ușor de spălat vesela. Noi spălam la 60-80 de grade vesela. Totodată, vasele sunt și dezinfectate. Vasele ies curate de aici”, a spus Tatiana Gobjilă, bucătăreasă.

Datorită stației de epurare de pe teritoriul gimnaziului, mediul este mai puțin poluat.

,,Prima cameră este dotată cu un coș care acumulează toate deșeurile.  Toate deșeurile sunt  filtrate aici și apa tehnică este transportată cu pompa în râul Ciuluc”, a spus Gheorghe Cumpătă, șef de gospodărie la gimnaziul ,,Iurie Boghiu”.

Lilia Cumpătă este convinsă că fără sprijinul Uniunii Europene, lucrările de reconstrucție a gimnaziului nu ar fi avut o finalitate nici până în ziua de astăzi.

,,Suma totală a proiectului este de aproximativ 21 milioane de lei. Să știți că fără suportul UE, fără acea cooperare dintre mai multe agenții, instituția nu ar fi obținut un astfel de proiect, nu ar fi fost dotată cu așa echipament, nu ar fi fost o instituție atât de modernă”, a mai adăugat Lilia Cumpătă, directoarea gimnaziului ,,Iurie Boghiu”.

Elevii de aici sunt bucuroși că învață într-o școală care corespund tuturor standardelor europene, fapt care îi motivează să depună și mai mult efort pentru a obține cât mai multe succese la învățătură.

,,Mă simt foarte bine în acest gimnaziu. Eu mă simt mândră pentru că, aceste proiecte sunt foarte rare și anume instituția noastră a beneficiat de un asemenea proiect. Această școală te motivează să înveți mai bine și să vii în toată ziua cu plăcere la ore.

,,Înainte aspectul era rău, acum el este foarte bun.  Acum clasele sunt mai confortabile, mai încăpătoare.

,,Tavanele curgeau, când ne alimentam era apă pe jos.  Le suntem recunoscători partenerilor UE și în special managerului instituției, Cumpătă Lilia”, au spus elevii.

Expertul în energetică Ion Muntean crede că Uniunea Europeană reprezintă un partener de încredere pentru R. Moldova, fără de care țara noastră nu ar reuși să implementeze proiecte de o asemenea amploare.

,,Principalul beneficiu este îmbunătățirea calităților de studii. Se schimbă atmosfera, copii vin cu altă dispoziție la școală și grădiniță.  Desigur, un impact semnificativ îl are și reducerea cheltuielilor pentru instituțiile în care se fac asemenea intervenții.  Exemplele anterioare pe care le-am văzut demonstrează că sunt necesare implicări ale investițiilor majore de care R. Moldova nu dispune și nu este ușor să le identifice pentru aceste proiecte.  Suportul UE este necesar pentru a implementa proiecte model, ceea ce a făcut spre exemplu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, unde s-au implementat proiecte cap-coadă cu măsuri complementare”, a declarat Ion Muntean, expert energetic IDIS Viitorul.

Blocul instituției de învățământ a fost dat în exploatare în luna mai curent. Lucrările de renovare au fost posibile grație proiectelor „Sporirea eficienței energetice a Gimnaziului «Iurie Boghiu» din satul Flămânzeni” și „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, finanțate de Uniunea Europeană, Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, implementate de ADR Nord și GIZ Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"