NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Pe lângă COVID, peste Bălți vine și criza gunoiului

Orașul Bălți este amenințat de o nouă criză a deșeurilor. Asta după ce, actualul Guvern în frunte cu tehnocratul Ion Chicu, a anulat marți, exproprierea poligonului de pe teritoriul satelor Țambula și Bilicenii Noi. Imediat după anunțarea deciziei, proprietarul groapei de gunoi a declarat că va închide poligonul. Primăria Bălți acuză autoritățile centrale de un nou joc politic murdar.


Reprezentanții companiei concesionare „Salubrity Solutions”, care până în 2017 a prestat servicii de evacuare a deșeurilor la Bălți, ar fi investit în amenajarea poligonului 16 milioane de lei.  Acum, aceștia cer o compensație în valoare de 28 de milioane. În loc de bani, guvernul a decis să reîntoarcă poligonul.
Cofondatorul Dumitru Rusnac, susține că închiderea groapei de gunoi este inevitabilă.

Compania are un consiliu de administrare, unde creditorul principal este banca. Banca crede doar în cifre dar nu în lacrimi. Întreprinderea Municipală „Direcția Reparații și Construcții Drumuri Bălți” ne datorează șase milioane de lei. Suma este destul de mare și întreprinderea nu o poate achita. Iată de ce, juridic, poligonul va fi închis.  Asta nu este dorința sau moftul meu, a declarat la telefon Dumitru Rusnac, cofondatorul companiei „Salubrity Solutions”.

Administrația întreprinderii municipale „Direcția Reparații și Construcții Drumuri Bălți” nu este de acord cu datoria invocată de Rusnac.

El poate închide doar o parte din poligon, 5 hectare care aparțin satului Bilicenii Noi, dar ce aparține satului Țambula, nu poate face nimic. Firma lui are o înțelegere cu Bilicenii Noi, iar Țambula este un teritoriu aparte de 20 de hectare. Acolo noi vom depozita deșeurile din oraș, a spus Iurie Hmarnîi, șeful „DRCD” Bălți.

Autoritățile din Bălți declară că închiderea poligonului este ilegală și se pregătesc de un eventual atac raider.

Compania „Salubrity Solutions” are o datorie către primărie de 14 milioane de lei. Ceea ce afirmă mafia gunoiului și faptul că vor să se întoarcă aici, noi vom ține piept în limitele legii. Am angajat deja pază. Acolo avem buton de alarmă, administrator. Suntem pregătiți pentru surprizele lor, a declarat Nicolai Grigorișin, viceprimar de Bălți.

Primarul satului Țambula spune că va solicita guvernului compensații pentru efectele nocive ale poligonului.

La noi oamenii suferă des de rac. Concluzia medicilor este că ne aflăm într-o zonă cu risc sporit din cauza groapei de gunoi. Până la sat este doar 1,5 km și este mult fum. Dacă guvernul a decis așa, trebuie să ne acorde ajutor precum satului Țînțăreni, 5-7 milioane de lei anual, pentru dezvoltarea satului. În aceste condiții nu suntem împotrivă, a spus Mihail Col, primarul satului Țambula.

Administratoarea poligonului spune că groapa de gunoi a fost într-o stare deplorabilă, iar de investiții nici pomină.

Iată utilajul de sortare, care a lucrat maxim două-trei luni. Au început să-l folosească dar fără succes, apoi, oamenii făceau sortarea manual. Aici erau grămezi de material, acolo erau munți de butelii din plastic, pungi din polietilenă. Am făcut drumul pentru ca mașinile să treacă, am instalat cântarul pentru ca să fie totul corect, a spus Tatiana Cricliuc, administratoarea poligonului.

Decizia cu privire la exproprierea poligonului din Bălți, a fost aprobată acum doi ani de guvernul în frunte cu Pavel Filip.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"