NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Pe lângă COVID, unele localități din nordul țării ar putea fi lovite și de inundații

9Pe lângă COVID-19, unele localității din nordul Republicii Moldova ar putea fi lovite și de inundații. Situația este alarmantă și la Lacul de Acumulare Costești- Stânca de pe râul Prut. Aici, nivelul apă a depășit cotă admisibilă cu 10 centimetri. Reprezentanții de la Nodul Hidrotehnic, spun că riscul de inundații ar putea crește deja săptămâna viitoare.


În localitatea Criva, raionul Briceni, unde râul Prut intră în Republica Moldova, apa a scos din rădăcini mai mulți copaci, iar în alte sate, râul a ieșit din albie.

Alaltăieri apa era până la țeavă, dar acum nu știu. Dar, a fost și mai strașnic, pluteau pe apă acoperișuri aduse din Ucraina. Iazul era plin cu apă și nici nu puteam trece.

Situația ar putea ieși de sub control și în satul Dumeni, raionul Râșcani. Aici, apa a trecut deja peste un baraj și se revarsă într-un lac. Sătenii spun că acum câțiva ani, apa a făcut ravagii în localitate.

Apa curge, s-a ridicat nivelul, dar acum văd că scade. Anul trecut tot așa o situație a fost. Ieri, apa era până acolo, se vede”.
„În 2008 apa a fost și mai mare”.
„Ne temem, la noi apa a fost până în fața ușii. Acolo au fost case, lângă fântână, era o altă fântână”.
„La mine apa o fost până aici. Apa a venit până aici, înaintea ușii, tot.  La mine și în casă a venit apa”, au spus băștinașii.

Pentru a preveni inundarea terenurilor arabile de pe malul Prutului din amonte, specialiștii de la barjul Costești – Stânca sunt nevoiți să deschidă zilnic ecluzele.

 În lac, la ziua dea azi avem cota cu 10 cm mai sus, decât nivelul normal de reținere, ceea ce înseamnă că avem un volum de 738 de milioane de cuburi de apă. Evacuăm din lac 550 de cuburi pe secundă, unde apa merge pe albia râului indeguit. E posibil să avem niște ploi torențiale în munții Carpați, care pot să formeze o viitură”, a precizat Șeful Nodului Hidrotehnic Costești-Stînca, Vasile Cojocari.

Amintim că, serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod Galben de pericol de inundații în lunca râului Prut valabil pentru încă două saptămâni.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"