NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Pe timp de COVID, peste o mie de locuitori din orașul Sîngerei au rămas fără apă la robinet

În plină pandemie de Covid-19, dar și caniculă, o bună parte din locuitorii orașului Sîngerei au rămas fără apă la robinet. Oamenii sunt nevoiți să care apă cu găleata de la fântânile de mină din localitate, care însă sunt poluate. Potrivit autorităților locale, sistemul de apeduct a cedat. Acesta este extrem de uzat și nu face față numărului mare de consumatori.


Elizaveta Hadîrcă are 83 de ani. Bătrâna spune că nu este pentru prima dată când locuitorii se pomenesc fără apă la robinet. În acest an însă, problema s-a agravat.

Nu-i apă. Este numai noaptea, dar eu noaptea nu văd și nu mă pot duce să iau apă. De vreo două săptămâni. În tot anul, vara, apă nu avem.

Oamenii spun că nu dorm noaptea în așteptarea apei potabile.

Stăm noaptea, nu dormim și așteptăm ca să vină apa să umplu căldările și ce mai am prin ogradă. Așa trăim.

Aștept puțină apă și aceea e cu viermi, dar cauza nu o cunosc. Fântânile acuma seacă, pentru că e secetă. Nu știu ce o să facem cu apa pentru că cea mai scumpă e ea. Cât a costat, nu contează, numai să facă ceva odată.

Săptămâna trecută deloc nu am avut apă, nici o zi. La un câine să dăm apă și nu avem de unde. Alții n-au apă chiar cu lunile întregi. Nici măcar să bea o cană de apă. Câteodată ne sun la ora două noaptea și vin la mine să bea apă, pentru că nu au.

Autoritățile locale susțin că sistemul de apeduct este extrem de uzat și are o capacitate prea mică pentru a asigura cu apă potabilă cele aproape 5000 de gospodării. În consecință, în fiecare vară, peste o mie de consumatori se pomenesc în dificultate.

În oraș nu avem un apeduct performant. Acesta este din anii ”70 și este depășit, dar ne depășesc și rezervoarele noastre care sunt din anii ”60. Noi avem pierderi mari de apă, până la 40 %. Este vorba de starea deplorabilă a rezervoarelor, apa curge din ele.

Pentru implementarea unui proiect de reconstrucție a apeductului, dar și a sistemului de canalizare în orașul Sîngerei, este nevoie de 40 de milioane lei.

La moment avem caietul de sarcini, tradus în limba engleză, cu scrisoare de intenție pentru a renova sistemul nostru de apeduct, dar și de a construi două rezervoare cu capacitatea de 400 cuburi de apă.

Directorul „Apă-Canal Sîngerei” a declarat că o soluție temporară este curățarea fântînilor de acumulare ale întreprinderii.

 Ducem tratative cu o echipă de meșteri de la Chișinău care să vină să ni le curețe de la nisipul care s-a acumulat pe parcursul anilor. Astfel vom avea posibilitatea să instalăm pompe mai puternice.

Orașul Sîngerei numără aproape 13 mii de locuitori.
 
 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"