NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Penalul Rizea visează la fotoliul de primar de Bălți. Ex-deputatul român și-a înaintat candidatura

Ex-deputatul român, Cristian Mihai Rizea, se vrea primar de Bălți. Acesta și-a înaintat candidatura pentru alegerile locale din 21 noiembrie. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă, chiar în fața primăriei.


„Stimați cetățeni ai R. Moldova, după cum vedeți sunt în fața primăriei din orașul Bălți alături de prietenul și partenerul meu politic, Vladimir Dachi, președintele Partidului Politic „NOI”. Iată dovada de recepționare a documentelor pe care le-am depus din pareta Partidului Politic „NOI”. Îmi anunț candidatura pentru primăria orașului Bălți”, a declarat Rizea.

Într-o intervenție live pe Facebook, controversatul politician a declarat cu mâna pe inimă că municipiul Bălți are nevoie de o schimbare.

„Da, stimați cetățeni ai R. Moldova, stimați cetățeni ai orașului Bălți, Rizea vine să facă ordine și aici în Bălți pentru că Moldova are nevoie de schimbare și puteți să credeți că Rizea, cel care alături de DVS. și colegii mei din partid își dorește să schimbe cu adevărat în bine R. Moldova. Dacă vreți într-adevăr să schimbăm împreună ceva, trebuie să o facem politic. Trebuie să avem un cuvânt spus, iar acest lucru este posibil doar ajungând într-o administrație locală, așa cum este acea de la Bălți. Este singura speranță pentru a reînnoi cu adevărat Moldova. Fiți alături de mine și Partidul Politic „NOI”. Vă asigur și vă jur cu unima pe mâna, că noi, nu vă vom dezamăgi”, a declarat ex-deputatul român.

Cristian Rizea este un politician român, fost membru PSD, deputat în legislaturile 2008-2012 și 2012-2016 din România. În iunie 2011, Rizea a fost cercetat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) sub suspiciunea de fraudare a fondurilor europene, precum și de Agenția Națională de Integritate (ANI). Aceștia au decoperit că Rizea nu poate justifica aproximativ 300.000 de euro, că a derulat tranzacții bancare suspecte, de aproape 1.000.000 de euro, dar îl bănuiesc și că s-ar fi sustras de la plata taxelor și impozitelor. A fost trimis în judecată în martie 2016. Acesta a fost condamnat definitiv în 2019 la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor. Magistrații au decis și confiscarea sumei de 300.000 de euro.

După condamnare, Rizea s-a refugiat în Republica Moldova, unde a reușit să obțină cetățenie moldovenească. Președintele Igor Dodon a declarat, pe 21 octombrie 2020, că nu el i-ar fi acordat cetățenia moldovenească fostului deputat PSD, iar la 3 noiembrie a semnat un decret de retragere a acesteia. În replică, Rizea l-a acuzat că acesta ar fi fost plătit de „infractorii pe care îi devoalează”.  Politicianul condamnat a fost arestat de autoritățile moldovenești în seara aceleiași zile.

Pe 4 noiembrie 2020 Ministerul Justiției din România a trimis Republicii Moldova o cerere de extrădare pe numele lui Rizea.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata