
Pentru prima dată, școala EUROLAN din România a trecut Prutul și a ajuns la Bălți. Ghidați de mentori din țară și de peste hotare, studenții de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” vor descoperi fascinanta lume a lingvisticii computaționale, a procesării limbajului natural, dar și a inteligenței artificiale.
Școala EUROLAN a luat naștere în 1993 și are loc o dată la fiecare doi ani.
„Anul acesta am hotărât să o facem în zona sistemelor de generare prin inteligența artificială a limbajului, acel chat GPT de care vorbește toată lumea și presa și oamenii de știință, care a zăpăcit mințile oamenilor și lumea a început să se sperie că inteligența artificială devine atât de puternică încât să ne ia pâinea de la gură și să ne facă șomeri. Adevărul este altul. Sisteme de genul acesta pot să ajute foarte mult și să crească productivitatea în multe domenii”, spune Dan Cristea.
Școala de toamnă este dedicată studenților la nivel de licență, masterat și doctorat, interesați să descopere minunata lume a cercetării.
„ Aici, în cursul acestei săptămâni vom învăța nu numai ascunzișurile cum se construiesc astfel de sisteme, ci și cum poți să le utilizezi cel mai bine pentru a aduce beneficii activității tale”, a mai spus organizatorul.
Timp de 30 de ani, toate edițiile au fost dedicate tehnologiilor de prelucrare a limbajului natural și domeniului lingvistic computațional.
„Este o oportunitate inedită pentru studenți. Așa cum s-a remarcat, ne dorim la un alt jubileu, ca peste 20 de ani, studenții din anul întâi să fie cei care vor organiza acest eveniment. Cei care au venit astăzi aici, evident că vor explora inteligența artificială, modul în care inteligența artificială este conectată la inteligența naturală, limbajele naturale, limbajele artificiale și vor explora tot ce ține de date, tot ce ține de impactul al acestor tehnologii asupra educației și cercetării”, declară Valentina Prițcan.
„În primul rând este o oportunitate pentru studenții noștri de la programul informatică pe care sperăm să-i acceptați pe parcursul săptămânii, și nu doar pe cei care au venit astăzi la deschiderea școlii, dar și ulterior, la acele ateliere de lucru și mese rotunde, workshop-uri, lecții pe care le-ați programat în cadrul școlii de vară”, menționează rectorul universității bălțene.
Studenții din Bălți sunt dornici să exploreze lumea inteligenții artificiale, mai ales că este o oportunitate inedită în zona de nord a țării.
„Din păcate, majoritatea evenimentelor de acest gen au loc în capitală, la Chișinău. Acolo este concetrația cea mai mare de universități, facultăți. La noi, în Bălți, și în general în nordul Republicii Moldova, mai puțin. Cum a menționat și doamna prorector, este unica universitate și este foarte binevenit când administrația universității face legătură cu colegii, prietenii noștri de peste Prut și ne aduce ceva nou.”
„Eu cred că pentru studenții dela USARB este o mare oportunitate, deoarece se pot dezvolta în plan cu tehnologiile noi din IT, mai ales cu tehnologiile noi a GPT, utilizată de foarte mulți și trebuie să le mulțumim foarte mult organizatorilor”, spun studenții.
Școala EUROLAN are loc în perioada 10-17 septembrie și se află la cea dea 16-a ediție.