NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Pericol pentru elevii unui gimnaziu din Edineț. Au intrat în anul școlar cu acoperișul avariat de furtună

Fiecare ploaie este un adevărat pericol pentru elevii gimnaziului din satul Gașpar, raionul Edineț. Acoperișul instituției de învățământ a fost distrus de intemperia din luna iulie, iar reparația întârzie din lipsă de bani. Pentru că tavanul curge, în unele încăperi apa este adunată în găleți, cratițe și lighene.

„Vântul a fost demult, dar nimic nu se schimbă. Copiii deja merg la școală, dar acoperișul e tot așa. E jale mare. Când au mai fost vânturi mari se vedea că va cădea.”

„Acoperișul e stricat și trebuie reparat. Vedeți că au instalat gard pentru ca elevii să nu umble pe acolo. Este servitoare, este o persoană responsabilă care supraveghează copiii în timpul recreației.”

„Primărie trebuie să intervină în primul rând, să vină careva ajutoare”, au spus oamenii din sat.

Deși a trecut o lună și jumătate de la intemperia din nordul R. Moldova, acoperișul rămâne avariat. Pagubele au fost estimate la aproape 600 de mii de lei.

„Așteptăm. Am apelat și la Guvern. Cu forțele noastre nu putem rezolva problema. Ce am putut deja am făcut. Erau copaci doborâți, pilonul și acum e la pământ. Transmit din nou ploi și deja e toamnă. Plouă, se adună apă. Noi am izolat parțial, ce am putut am acoperit cu forțele proprii. Am pus două vase. Avem două locuri unde apa se acumulează mai mult”, a povestit Olga Ciornea, directoarea gimnaziului din Gașpar.

Primarul satului spune că a putut ajuta instituția de învățământ doar cu 10 mii de lei.

„După cum știți, de la 1 ianuarie a fost adaosul la salariu de 1300 de lei. Banii care i-am avut au mers la majorarea salariilor. Erau banii noștri pe care puteam să-i folosim pentru altceva. I-am dat cu promisiunea că Guvernul ne va întoarce banii, dar încă nu au fost rambursați”, a menționat Oleg Horodișteanu, primarul satului Gașpar.

Reprezentanții Direcției Educație din Edineț susțin că după intemperia din 25 iulie au fost afectate cinci instituții de învățământ din raion și că doar gimnaziul din Gașpar încă nu a fost reparat.

„Toate instituțiile, în afară de Gașpar, au rezolvat problema. Unele au primit ajutorul sub formă de ardezie de la Guvern, altele cu finanțele proprii, din bugetul instituției și-au reparat acoperișurile. Situația din Gașpar noi o cunoaștem, un alt demers este deja gata la Cancelaria de Stat și vom vedea care este situația. La această problemă se lucrează. Eu nu știu dacă din consiliul raional vor fi alocați bani pentru că componenta raională a fost deja repartizată în luna iunie pentru instituții conform formulei”, a declarat Angela Spătaru, șef-adjunct la Direcția Educație a CR Edineț.

Gimnaziul din satul Gașpar numără aproape 100 de elevi.

 

 

Ne găsiți pe: Telegram/ YouTube/ Instagram

 

 

 

1 Comentariu
  1. […] Fiecare ploaie este un adevărat pericol pentru elevii gimnaziului din satul Gașpar, raionul Edineț. Acoperișul instituției de învățământ a fost distrus de intemperia din luna iulie, iar reparația întârzie din lipsă de bani. Pentru că tavanul curge, în unele încăperi apa este adunată în găleți, cratițe și lighene, relatează nordnews.md […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"