NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Pericol și mizerie în centrul Bălțiului. Ce se va întâmpla cu edificiul care știrbește imaginea orașului

Construcția veche de lângă parcul pentru copii din Bălți va fi demolată. În loc de spațiul plin de mizerie, care în ultimii ani a devenit un adăpost pentru boschetari, ar putea fi ridicată o nouă construcție. Fosta școală profesională a rămas abandonată acum aproape două decenii. La sfârșitul anului trecut, Ministerul Educației și Cercetării a decis să transfere clădirea în gestiunea municipiului.

Clădirea avariată se află pe strada Moscovei nr. 11, în apropiere de Judecătoria Bălți. Localnicii spun că aceasta știrbește imaginea orașului și este periculoasă.

„Este strașnic. Este centrul orașului, e parcul. Trebuie să fie ordine. Nu locuim aici, dar când revenim în orașul natal – e trist.”

„Cel puțin ar trebui de îngrădit acest teritoriu. Nu este primul an, dar zeci de ani. Până în anul 2005, poate mai târziu, aici a fost o școală, erau elevi, era îngrijit. Apoi, treptat au scos ușile, geamurile și a fost avariată.”

„Știu că a fost o școală unde au învățat părinții mei, cunoștințele mele. Seara, pe aici trec copiii care fac ore de carate, dar și alte tipuri de sport. Este întuneric. Este periculos nu doar pentru copii, dar și pentru maturi. Aici, aproape este și sediul Judecătoriei, parcul. Trebuie demolată clădirea”, au spus bălțenii.

Nedumeriți de priveliște sunt și oaspeții orașului.

„Mergi și îți poate cădea ceva pe cap. În Europa, Bulgaria se dărâmă complet. Vreți să deveniți europeni, dar cum? Noi, europenii, nu putem privi la așa ceva.”

Primarul de Bălți susține că autoritățile locale s-au adresat Ministerului de resort încă în anul 2008, pentru ca edificiul să fie transferat în gestiunea municipiului, dar fără succes.

„Din păcate primeam refuz din cauza că edificiul va fi utilizat în scopuri educaționale. Dar când am invitat guvernul să vadă în ce stare se află cu adevărat clădirea, atunci au văzut că nu era nici acoperiș, nici ferestre, nici uși, totul se dărâma”, a declarat Nicolai Grigorișin.

În curând, autoritățile locale urmează să recepționeze decizia Guvernului cu privire la transferarea clădirii în gestiunea municipiului Bălți.

„Ulterior, trebuie să schimbăm destinația acestei clădiri prin hotărârea consiliului municipal. Vom organiza consultări publice pentru a afla ce vor oamenii să vadă acolo. Cred că trebuie să fie o construcție cu destinație socială. Nu știu, de exemplu un centru de cultură pentru tineri sau ceva sportiv. Este imposibil de reparat. Clădirea trebuie demolată și construită una nouă”, a adăugat primarul de Bălți.

Amintim că, în ianuarie 2018, Guvernul a transferat în proprietate municipală câteva clădiri vechi, doar că până în prezent, autoritățile locale nu au găsit bani pentru a le renova. Totodată, în vara anului trecut, Guvernul a decis transmiterea din proprietatea statului în cea a municipiului Bălți a cinci cămine nelocuibile. Clădirile abandonate ar urma să fie renovate prin atragere de investiții și transformate în locuințe cu destinație socială.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"