NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Perspectivele și provocările în dezvoltare regională, discutate la Bălți. ADR Nord: În acest an avem 13 proiecte

Cum să investești sute de milioane de lei pentru a ajuta cât mai mulți locuitori din nordul Republicii Moldova. A fost principalul subiect al conferinței de astăzi, organizată de Agenția de Dezvoltare Nord la care au participat reprezentanți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, specialiști din România și Letonia. Părțile au discutat despre perspectivele și provocările în dezvoltare, pentru a spori eficiența proiectelor implementate.

„În acest an, ADR Nord implementează 11 proiecte cu finanțare din Fondul Național de Dezvoltare Regională și două finanțate de Uniunea Europeană. Implementăm proiecte și din alte surse, proiecte soft. În acest an vom valorifica 200 de milioane de lei pentru Regiunea Nord”, a declarat Maria Prisăcari, director ADR Nord.

„Suntem deranjați de situația pe care astăzi o avem în Europa și în aproprierea R. Moldova, în care avem mai multe provocări legate și de conflictul armat din Ucraina. Suntem martorii unor schimbări climatice, suntem martorii unor schimbări economice, prețuri, criză energetică, la care politica de dezvoltare regională nu poate să fie la o parte”, a spus Igor Malai, șeful Direcției Politice de Dezvoltare Regională din cadrul MIDR.

Reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională ,,VEST” din România au venit să-şi împărtăşească experienţa de peste Prut.

„Încercăm să povestim colegilor de la ADR Nord și autorităților publice din R. Moldova care vor fi provocările cu care se vor confrunta atunci când implementează proiecte, când lucrează cu diferiți constructori, cu diferiți proiectanți, cu alte instituții ale statului, astfel încât, în tot acest proces, să ajungă la o idee concretă, să fie cât mai ușor pentru ei”, a declarat Adrian Mariciuc, Director General adjunct al Agenției pentru Dezvoltare Regională ,,VEST” din România.

În ultimii trei ani, prin intermediul ADR Nord, în municipiul Edineț au fost realizate investiții de aproape 12 milioane de euro, în mare parte – surse ale Uniunii Europene. Un proiect de amploare va fi inaugurat deja luna viitoare.

„Acum, la sfârșitul lunii octombrie. Este vorba despre un proiect de aprovizionare cu apă a mun. Edineț de 58 milioane de lei, dintre care 8 milioane sunt contribuția locală. Restul, sunt investiții externe”, a spus Constantin Cojocaru, primarul mun. Edineț.

În curând, tot în municipiul Edineț va fi implementat încă un proiect de infrastructură.

„Acum suntem într-un proces de semnare a unui contract nou cu Agenția de Dezvoltare a Austriei. Este n proiect mai mare de peste 4 milioane de euro, unde vom face stații de tratare și stații de pompare de la Prut până la Edineț, unde orașele Edineț și Cupcini vor fi aprovizionate cu apă potabilă de calitate.”

Tot grație UE și ADR Nord, acces la apă potabilă au și cei 20 de mii de locuitori ai orașului Drochia. Valoarea proiectului este de 92 de milioane de lei.

„A fost construită o stație de tratare a apei pentru ca, consumatorul final să primească apă de calitate, dar nu apă tehnică la robinet. Avem stația de tratare, a fost extinsă magistrala de livrare a apei, a crescut numărul de consumatori, a fost reabilitat o mare parte din traseul vechi de peste 50 de ani. Noi suntem recunoscători și mulțumim UE pentru această posibilitate de a implementa asemenea proiecte”, a declarat Nina Cereteu, primarul orașului Drochia.

În acest an, ADR Nord implementează 13 proiecte de dezvoltare regională.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"