VIDEO | Peste 100 de ha de porumb și soia nu pot fi recoltate la Drepcăuți. Oamenii riscă să rămână fără roadă

Distribuiti mai departe...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Peste o mie de cotași din satul Drepcăuți, raionul Briceni riscă să rămână fără roadă, în acest an. Asta după ce conturile companiei care arendează de la ei terenurile agricole au fost blocate, la solicitarea procurorilor. Din această cauză, aproape 100 de hectare de soia și porumb nu pot fi recoltate, iar oamenii riscă să rămână fără banii sau partea din recoltă ce li se cuvine.


Soții Niaun au muncit toată viața la pământ. Iar acum, din cauza situației create, se tem că vor intra în iarnă fără provizii.

Ei nu știu ce înseamnă pământ și vor pământ, vor să ia una, alta, aici trebuie de semănat, de strâns, ei pun piedici, dar când e timpul de recoltat toți vin, dar la semănat nimeni nu vrea să dea o mână de ajutor.” , a spus Valeriu Niaun, locuitor s. Drepcăuți.

Noi primim roada și suntem mulțumiți de ce ne dau. Noi nu ne băgăm ca ei. Lor le-au propus să ia pământuirle dar ei nu au venit, îi rugau să vină să ia grâul, nu s-a dus nimeni, atunci ce vreți?

Cotașii spun că blocarea lucrărilor de recoltare ar fi isprava primarului degrevat Ghenadie Ioxa. De patru ani, fostul ales local ar teroriza agentul economic ucrainean SRL „Drebozaci” ca acesta să-i cedeze forțat o parte din loturile arendate, mai exact, aproape 900 de hectare.

Asta este o crimă, a nu strânge roada atunci cân vremea e bună. Ce, o vom lăsa pentru iarnă? Pâinea e sfântă, ea trebuie recoltată, ea trebuie depozitată, ea trebuie împărțită oamenilor, oamenii o așteaptă.

Lasă să stea un an de zile, la anul care o să fie cu primarul, cu Ioxa ei nu că or să vrea pământ, dar nu o să vrea nimic, el nu o să le de-a nimic.

Reprezentantul „Farm Agro Prim”, companie ce are un contract de colaborare cu SRL „Drebozaci” și care gestionează terenurile agricole din sat, confirmă că din cauza unui dosar penal, inițiat la comanda primarului degrevat Ghenadie Ioxa, combinele nu au acces în câmp.

 „Avem un caz strigător la cer. Combinele nu lucrează din considerentul că s-a inițiat un dosar penal la comanda. Au fost prezenți procurorii câteva zile în urmă. Ne-au stopat toată tehnica, ne-au zis nici să prelucrăm, nici să recoltăm, nici să semănăm pentru anul 2020,” a spus Sergiu Melnic reprezentantul „Farm Agro Prim”

Agentul economic a mai adăugat că din cauza sechestrului nu poate prelucra terenul pentru anul viitor. Din cele 700 de hectare de pământ, au fost semănate doar 15. Mai mult, din cauză că oamenii nu doresc să-și recupereze terenul conform planului cadastral, ei au fost nevoiți să recurgă la parcelarea pământului.

„Noi așteptăm ca omul care a reziliat contractul să vină și să-și preia terenurile. Dar nu se apropie nimeni. Și din cauza aceasta noi, deja prin cheltuielile noastre, aducem inginerul cadastral, măsurăm cu G.P.S. unde are proprietarul, o delimităm și o încercăm să o ocolim. ”

Muncitorii companiei SRL „Farm Agro Prim” spun că dacă această situație va continua, recolta riscă să rămână pe deal.

„Vine poliția, ne stopează, au venit de la Procuratură, ne-au luat toată documentația, s-a pus sechestru pe tot, nu putem semenă, nu putem să facem nimic. Am pregătit să dăm la lume cotele, totul e gata, doar oamenii nu pot primi nimic pentru că pe tot e pus sechestru.”

„Știu că e timpul să recoltăm, roada este încă în câmp, nu ne dau voie să strângem roada, iar mâine-poimâine vor începe ploile, apoi ninsorile și va rămâne în câmp porumbul, soia.”

„Trebuie de strâns roada, de semănat, să avem recoltă la anul, dar ei blochează totul și s-au terminat întrebările.”

Am mers să vorbim și cu primarul degrevat al satului Drepcăuți, Ghenadie Ioxa. La intrare în primărie, un bărbat ne-a interzis să urcăm în biroul alesului local. După câteva minute, o femeie a coborât și ne-a spus că primarul este plecat.

„Nu poate să vină? -Nu, nu că e departe ne-a zis. El nu stă aici în cabinet.”

Ghenadie Ioxa nu a fost de găsit nici la telefon.

Amintim că la alegerile parlamentare din primăvara acestui an, consilierul sătesc din Drepcăuți, Vasile Proca, a fost bătut de către Ghenadie Ioxa pentru că și-a apărat soția, care trebuia, conform indicațiilor primite, să ștampileze buletine de vot în favoarea PDM. De asemenea, Ioxa s-a făcut remarcat prin faptul că la începutul lunii mai  curent l-a atacat verbal pe jurnalistul portalului nordnews.md, Dumitru Pelin în timp ce acesta documenta un subiect privind tentativele alesului local de a deposeda un investitor străin de câteva loturi de teren agricol, printr-un posibil atac raider.

leave a reply