NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Peste 2000 de locuitori din comuna Cuhureștii de Sus vor avea acces la apă potabilă de calitate

Locuitorii din comuna Cuhureștii de Sus, raionul Florești vor avea acces la apă potabilă de calitate. Peste 500 de gospodării vor fi racordate la rețeua de apeduct, recent construită. Lucrările au fost efectuate în proporție de 90 la sută. Până la sfârșitul anului curent, oamenii urmează să aibă apă la robinet.

Un accident cumplit l-a lăsat pe Ivan Lisnic fără un braț. Bărbatul este nevoit să aducă apă de la izvor, care se află la sute de metri distanță de gospodăria sa. El așteaptă cu nerăbdare finalizarea proiectului.

„Priviți, apă nu este în fântână, cum să nu fim fericiți. Ne duceam la izvor și aduceam cu bacul apă. Ca să speli îmi trebuiau vreo zece bacuri de apă. Trebuia să achit cuiva care are căruță să mă ducă până la izvor, pentru că nu le pot duce în spate”, spune Ivan Lisnic, locuitor c. Cuhureștii de Sus

Localnicii se plâng că accesul la apă este o problemă veche, iar construcția apeductului este ca o gură de aier pentru întregul sat.

„La fântână este puțină apă, copiii îmi aduc câte două căldări. E tare tulbure, scoți două căldări și mai mult nu ai cum.”

„Am fântână în ogradă, dar este cu nămol, scot o căldare două cu apă și mai mult nu am. Toate fântânile sunt rele. La mine era fântâna bună, dar cum anul trecut, vara a venit un val de nisip, dar nu avea cine să o curețe (notă redactată).”

„Sigur că da, e foarte greu, fântâna e departe. E foarte greu, mai ales vara, avem animale, spălăm haine, avem copii și e foarte greu.”

Valoarea proiectului se ridică la aproape 69 de milioane de lei și a fost  implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord, cu suportul Elveției.

Necesitatea acestui apeduct a fost mai pronunțată în ultimii zece ani de secetă. Comuna Cuhureștii de Sus, cu trei sate în componență, Unchitești și Nicolaevca, mai bine de 50% din populație nu au apă, au secat fântânile, duc o lipă foarte mare de apă”, a declarat Valeriu Lupan, primarul comunei Cuhureștii de Sus.

Comuna Cuhureștii de Sus numără peste 2000 de locuitori.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata