NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Pierderi de milioane de lei pentru florarii din nordul R. Moldova. Trandafirii putrezesc în câmp

Milioane de trandafiri crescuți în nordul Moldovei riscă să putrezească în câmp din cauza pandemiei. Producătorii de flori din satul Dobrogea Nouă, raionul Sîngerei, se plâng de lipsa pieței de desfacere. Dacă anul trecut, aceștia vindeau TIR-uri de trandafiri în România, Italia și Rusia, acum, oamenii sunt nevoiți să cutreiere țara pentru a-și vinde florile la prețuri minime.


Stepan Volc se ocupă cu creșterea trandafirilor deja de 20 de ani. Bărbatul spune că pandemia de COVID i-a afectat grav afacerea. În anii precedenți, când granițele erau deschise, acest exporta flori în Ucraina.

Este dificil, nu merge lucrul. Ucraina este închisă, toate granițele sunt închise, vindem doar pe loc. Săpăm și mergem singuri să vindem florile. Mai mult cumpără la sud, la Soroca și Transnistria, a declarat Stepan Volc, producător.

În anii precedenți, producătorul vindea flori în România, Italia și Rusia. În acest an, bărbatul se teme că nu își va recupera nici măcar investițiile.

Evident că nu vom vinde totul. Vor rămâne multe flori din cauza pandemiei. Anul acesta avem trandafiri foarte frumoși, dar nu avem unde îi realiza. Practic, nu avem venit, a adăugat florarul.

Galina Berezov în vârstă de 65 de ani, deține șase sote de trandafiri. Este afacerea femeii deja de zece ani și unica ei sursă de venit.

De când a murit soțul sunt singură și nu îmi ajung bani. Mi-am crescut fiul și l-am însurat. Au fost cumpărători de pe loc, dar cât pot ei să vândă prin Moldova? Desigur, prețul e mai mic, dar nu avem altă soluție. Ce adunăm ne ajunge pentru gaz și mâncare.  Am un stagiu de 35 de ani, dar ridic o pensie de 1350 de lei, a spus Galina Berezov, producătoare.

Femeia povestește că, în acest an, nu își poate permite să plătească zilieri, așa că este nevoită să se descurge de una singură.

Am 65 de ani, muncesc în genunchi. Nu pot să plătesc pe cineva, muncitorii iau câte 50 de bani pentru o floare și trebuie hrăniți, este foarte scump. Îmi rămân măcar doi lei, adun bani pentru sezonul rece. În acest an cumpărau cu 4 – 4,5 lei. La cine au înflorit devreme, de la ei cumpărau, a mai spus femeia.

Conform datelor statistice, anual, la Dobrogea sunt crescuți până la 10 milioane de tradafiri.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"