NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Plafonarea prețurilor la produsele petroliere, discutată în Parlament

Astăzi, în Parlament a fost înregistrat un nou proiect de lege care prevede plafonarea prețurilor la produsele petroliere. Despre asta a comunicat deputatul PAS, Radu Marian, într-un briefing de presă.

„De ce actuala medodologie nu funcționează? Deci aceasta prevede faptul că prețul se stabilește liber de către companiile petroliere în limita unei rentabilități…Problema este că  această metodologie le permite petroliștilor să-și umfle cheltuieluile cum vor ei. Aceștea își pot include în cost tot felul de cheltuieli, cum ar fi: de protocol, sporuri, călătorii sau traininguri, cheltuieli care nu au vreo legătură cu activitatea acestei coompanii”, a declarat Radu Marian.

Radu Marian susține faptul că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu reușește să monitorizeze felul în care fiecare companie raportează cheltuielile proprii. Prin proiectul de lege, întregistrat în Parlament, se propune efectuarea modificărilor, prin care prețul importului și comercializării cu amănuntul a produselor petroliere să fie stabilite conform următoarelor criterii:

„1. Valoarea medie a cotației medii internațională plați, în funcție de regiunea din cre este efectuat importul.

2. Cota accizelor aplicată în conformitate cu Codul Fiscal.

3. Cota taxă de valoare adăugată aplicată în conformitate cu Codul Fiscal.

4. Marja comercială specifică care se va stabili anual de către ANRE.”

„Noi propunem implicarea Guvernului în stabilirea marjei, dar fără a diminua din independența ANRE. Este o măsură neobișnuită, dar necesară, în condițiile în care ANRE nu este în stare să reziste singură presiunilor din partea industriei petroliere. În 2016, a fost pus în vigoare un mecanism de plafonare a prețurilor, marja comercială de atunci a fost mult prea mare…De asemenea propunem ca agenția să stabilească prețurile plafon o dată la două săptămâni, ca prețurile de pe piața noastră să reflecte cât mai real tendințele de pe piața internațională.”

Companiile petroliere știu doar să ridice prețurile, în cazul în care acestea sunt în scădere la nivel internațional, în Republica Moldova acestea remân invariabile.

„În aprilie 2020, atunci când prețul de import în Moldova a scăzut cu 64%, Prețul cu amănuntul a scăzut doar cu 14% în aceeași perioadă.”

Conform acestui proiect, ANRE va fi în drept să ajusteze marja comercială în cazul unei majorări bruște a prețului pe piețile internaționale.

Amintim că, de la începutul anului, prețul la combustibil s-a majorat de patru ori.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata