NordNews
Avem ce spune

VIDEO| Plahotniuc, activ în politica moldovenească. Cum se dirijează plecarea primarilor din fostul PDM la partidul lui Ion Chicu

Acum jumătate de an, mai mulți membri din fostul Partid Democrat din Moldova, printre care președinți de raioane, primari și foști deputați l-au vizitat în Turcia pe fostul lider de partid, Vlad Plahotniuc pentru a discuta despre noul proiect politic, pe care și-l propune Plahotniuc să-l dezvolte în Republica Moldova, așa cum anunțase anul trecut într-un interviu. Potrivit surselor nordnews, noul proiect politic este Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) condus de fostul premier Ion Chicu, proiect la care, în urma recomandărilor lui Plahotniuc au aderat mai mulți membri și aleși locali ai PDM din nordul Republicii Moldova.

Pentru a verifica veridicitatea acestor informații, jurnaliștii nordnews.md au sunat pretinzânt că sunt persoane de încredere a asistentei lui Plahotniuc, Cristina Țopa.

Primul pe lista celor care ar fi primit indicații directe sau indirecte de la fostul lider PDM, care se ascunde de justiția din R.Moldova este Nicolae Dorogan, primarul satului Cotiujenii Mari din raionul Șoldănești. Acesta a recunoscut că a reușit să convinga șase aleși locali să treacă din tabăra democraților în partidul condus de fostul prim-ministru tehnocrat, Ion Chicu.

Nicolae Dorogan, primarul satului Cotiujenii Mari

„–Alo, domnule Dorogan, bună ziua!

 –Bună, hai spune repede!

 –Da, eu vă sunt din partea domnului Vlad, aveți un minut liber? Olga vă sună.

 –Vlad care?

–Știți dumneavoastră care, nu vă dați seama despre cine vă vorbesc?

–A, da, gata. Că la mine a mai fost și Vlad Filat. Gata, am înțeles.

 –Dumneavoastră ați fost contactat de domnul Vlad acum câteva săptămâni cu privire la trecerea la partidul lui Ion Chicu și vreau să vă spun că s-au schimbat regulile jocului puțin.

–Așa.

 –Domnul Vlad a spus să luăm o pauză de vreo două săptămâni.

Ce ziceți?

 –Trebuie, trebuie, care-i problema?

 –Dacă o să vă sune domnul Paniș să-i ziceți că am luat o pauză.

–Dar ce am eu cu domnul Paniș?

–În orice caz, poate dacă vă contactează. Să-i spuneți că ați luat o pauză și deja așteptați următoarele indicații până luni.

–N-am eu cu Paniș nimic. Paniș are a lui, eu le am pe ale mele.

–Am înțeles, transmiteți vă rog și celorlalți să nu se grăbească, că noi așteptăm acum indicațiile din partea doamnei Cristina și vedem ce facem mai departe. Nu e clar până când, dar trebuie de luat o pauză.

–Bine.

 –Dar, eu v-am sunat să vă întreb, câți din partea noastră au trecut la domnul Chicu, că trebuie să scrim în baza de date, nu știți?

–Vreo 6.

 –Dar cine, puteți să îmi ziceți?

 –Nu.

 –Domnul Dorogan, am nevoie să scriu, să văd cine s-a dus.

 –Nu vă spun că nu vă cunosc.

 –Păi v-am spus din parte cui vă sun.

–Pe mine și baba Vera mă poate suna și să-mi spună că sunt de acolo. Eu vorbesc deschis cu cei pe care îi cunosc”, a declarat Nicolae Dorogan.

Peste aproape o oră de la discuție, alesul local a revenit cu un apel, în care a confirmat că a discutat cu asistenta lui Vlad Plahotniuc, Cristina Țopa.

„–Da, domnule Dorogan, m-ați telefonat.

 –Să nu mai vorbești minciuni, că am vorbit cu Cristina și ea nu știe nimic. Care Cristina ți-a spus ție?

–Cristina Țopa, eu din partea ei sun.

 –Eu vă spun, nu spuneți minciuni, nu e frumos”, a adăugat primarul.

Următorul care la îndemnul lui Plahotniuc a trecut în primăvara anului curent la PDCM cu o echipă întreagă de aleși locali este președintele raionului Florești, Ștefan Paniș. Acesta a confirmat în discuția cu jurnaliștii nordnews.md că a discutat cu Vlad Plahotniuc.

Ștefan Paniș, președintele raionului Florești

„–Domnule Paniș, vă sun să salutăm trecerea dumneavoastră la partidul lui Ion Chicu, dar au apărut niște temeri, domnul Vlad a dat indicații să luăm o pauză până luni cu trecerea la alt partid, pentru că, din câte înțelegem, domnul Ion Chicu și-a luat nasul la purtare.
 –Cu cine vorbesc eu?

 –Doamna Olga.

–Sunt în locul doamnei Cristina Țopa, asistenta domnului Vlad.

 –Vlad care?

–Plahotniuc.

–Așa.

 –Păi vă sun să vă spun că luăm o pauză, până când așteptăm alte indicații.

–Pauză nu putem să luăm, suntem de mult acolo.

 –Unde?

–Care pauză să luăm. Eu am vorbit cu domnul cândva. Cristina, hai te rog lăsăm”, a spus Ștefan Paniș.

După aceste convorbiri telefonice, jurnaliștii nordnews au încercat să obțină un comentariu oficial, atât de la Nicolae Dorogan, cât și de la Ștefan Paniș cu privire la trecerea acestora în PDCM, însă aceștia nu au răspuns la apeluri.

Înainte de a publica atât textul, cât și materialul video, redacția portalului de știri nordnews.md a publicat un teaser pe pagina de facebook. La compartimentul comentarii, liderul PDCM, Ion Chicu a amenințat jurnaliștii.

În scurt timp, fostul premier, care pe timp de pandemie a primit ajutorul umanitar oferit de România sub podul de la Telecentru și-a schimbat comentariul.

Contactat telefonic, Chicu a refuzat să răspundă punctual la întrebări.

„Dumneavoastră aberați, dumneavoastră aberați doamnă. Cine stă în spatele acestor treceri, care-s persoanele? Adresați-vă oficial să vedem despre cine este vorba. De unde știți voi așa ceva? Dumneavoastră știți responsabilitatea pentru asemenea insinuări? Personal dumneavoastră știți despre responsabilitate? Eu vă avertizez că orice informație falsă și insinuare este pedepsită conform legislației. Vă rog să citiți codul penal să știți ce înseamnă asta. Asta-i tot comentariul”, a declarat Ion Chicu.

În primăvara acestui an, doi președinți de raioane, foști membri PDM, Ștefan Paniș (Florești) și Ion Cojocari(Glodeni) au aderat la Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei.

Ion Cojocari, care a fost ales în calitate de vicepreședinte PDCM  a aderat la partid cu opt primari din raionul Glodeni.

Iar Ștefan Paniș a venit mai târziu în echipa lui Ion Chicu, mai exact pe 20 mai, zi în care a fost ales președinte al Organizației Teritoriale PDCM din raionul Florești. Acesta a venit cu o echipă mai modestă de primari de cinci la număr, dar și cu vicepreședintele raionului.

2 Comentarii
  1. […] Citește și: VIDEO| Plahotniuc, activ în politica moldovenească. Cum se dirijează plecarea primarilor din fost… […]

  2. […] că, jurnaliștii NordNews au publicat o investigație, în care demonstrează că mai mulți membri din fostului Partid […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"