NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Platforma DA propune testarea cadrelor didactice cu teste rapide antigen

Platforma Demnitate și Adevăr (Platforma DA) propune ca angajații din școli și universități să fie testați inițial din contul donațiilor de teste rapide antigen, cum sunt cele 100.000 pe care R. Moldova urmează să le primească din partea României. Anunțul a fost făcut de către fostul deputat al formațiunii, Liviu Vovc, luni, 30 august, în cadrul unei conferințe de presă, scrie zdg.md

„67% nu e o cifră mică, însă este loc de mai mult. Ca urmare a mai multor discuții cu cadre didactice din Republică, pentru a exclude orice risc care ar putea afecta desfășurarea orelor, Platforma DA propune o soluție de compromis, și anume ca, la prima etapă, testarea profesorilor să fie asigurată de stat cu teste rapide antigen. În această perioadă, să fie efectuate evenimente de combatere a fake news-ului și de informare cu privire la importanța vaccinării. Suntem siguri că, dacă se dorește, într-o lună putem obține o rată de vaccinare record în rândul profesorilor”, a declarat Liviu Vovc.

Membrii Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP) au aprobat luni, 23 august, noi măsuri de sănătate publică, în scopul prevenirii cazurilor de infectare cu COVID-19. Potrivit CNESP, de la 1 septembrie 2021, instituțiile de învățământ primar, gimnazial, liceal, învățământ profesional tehnic și universitar își vor desfășura activitatea cu prezența fizică a elevilor și studenților, în condițiile respectării măsurilor de sănătate publică dispuse de CNESP.

Având în vedere evoluția nefavorabilă a procesului epidemic cu tendință de agravare, în incinta instituțiilor de învățământ, inclusiv în curți, nu vor fi organizate festivități sau alte evenimente publice dedicate începutului anului de studii 2021-2022. Totodată, în scopul asigurării desfășurării procesului educațional în deplină siguranță, CNESP recomandă atingerea ratei de vaccinare în rândul persoanelor adulte de cel puțin 95% în fiecare instituție de învățământ, până la 1 octombrie 2021.

Guvernul de la București a aprobat joi, 26 august, o Hotărâre în legătură cu trimiterea către R. Moldova a 100 000 doze de teste rapide pentru depistarea antigenului COVID-19.

La solicitarea Ministerului Sănătății și ca urmare ca urmare a vizitei ministrului afacerilor externe a României, Bogdan Aurescu, efectuată în Republica Moldova, Guvernul României a aprobat Hotărârea nr. 64 din 26.08.2021 privind acordarea de asistență internațională pentru Republica Moldova cu produse medicale – teste rapide antigen COVID- 19.

Membrii Federației Sindicale a Educației și Științei s-au arătat nemulțumiți față de noile reguli introduse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) în legătură cu desfășurarea procesului educațional din R. Moldova. Aceștia au făcut apel către ministra Sănătății, Ala Nemerenco, și către reprezentanții Guvernului să vină cu precizări referitor la măsurile adoptate. În context, membrii Federației Sindicale a Educației și Științei au declarat că angajații din sistemul educațional își exprimă „nedumerirea și indignarea în legătură cu obligativitatea vaccinării și recomandarea de a achita din surse proprii testele COVID”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"