NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Poartă epoleții cu mândrie. Polițiștii de Frontieră din nordul R. Moldova au sărbătorit astăzi alături de colegi și familie

30 de ani de la fondarea Poliției de Frontieră a Republicii Moldova au fost sărbătoriți cu fast astăzi la Edineț. Polițiștii au primit diplome, medalii și aplauzele bine meritate pentru vigilența, de care dau dovadă la hotarele țării. În contextul acestui eveniment important, a fost lansat un plic poștal cu marca ,,Frontiera Republicii Moldova – 30 de ani”. 


Direcția Regională Nord a Poliției de Frontieră numără aproape 1.000 de angajați.

„Este o sărbătoare care ne dă speranța an de an, pentru a face față la securitatea frontierei de stat, pentru a face tot posibilul ca să combatem criminalitatea transfrontalieră, migrația ilegală. Astăzi am fost prezenți în număr de aproape 200 de persoane împreună cu partenerii noștri de cooperare, împreună cu colegii noștri din Agenția Uniunii Europene Frontex cu care avem un parteneriat foarte bun”, povestește Mihail Voinițchi, șef interimar al Direcției Regionale Nord Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

„Avem niște emoții foarte pozitive, suntem foarte bucuroși că facem parte din marea echipă a Poliției de Frontieră. Succes, răbdare familiilor celor care le așteaptă acasă și un cer senin deasupra capului! Acum e cel mai important, cred eu”, spune Dorin Zabrian, șef adjunct al Sectorului Poliţiei de Frontieră „Cosăuţi”, Direcția Regională Nord.

Femeile cu epoleți de la frontieră poartă cu mândrie uniforma și muncesc cu multă dăruire și satisfacție. În cadrul Direcției Regionale Nord a Poliției de Frontieră activează peste 200 de femei.

„Astăzi împlinim 30 de ani de activitate. Poliția de Frontieră a trecut prin mai multe schimbări, dar astăzi noi suntem și tindem să fim cei mai buni, cei mai profesioniști, ca în final, securitatea țării noastre să fie la maxim”, spune Natalia Severin, ofițer superior, Direcția Regională Nord.

„Cântecul pe care îl interpretează fiica mea, într-adevăr, pentru mine este foarte emoționant, deoarece vreau să cred că și copilul meu crede în ceea ce facem noi, deoarece și eu, și soțul, lucrăm de mulți ani. Eu sper că fiica mea, la fel ca mine va înțelege ce înseamnă Patrie”, spune Elena Uzun, ofițer principal Secția Economie și Finanțe, Direcția Regională Nord.

„Eu nu știu foarte multe despre poliție, însă înțeleg că mama lucrează pentru binele țării, a patriei, a orașului. Să fie pace, să fie liniște”, spune Anastasia Uzun.

„Poliția de Frontieră se bucură de o pondere de peste 30% de femei în rândurile noastre. Sunt doamnele care fac față cerințelor la un nivel cu bărbații. Ba mai mult, pot să spun că doamnele sunt uneori mai rezistente decât unii bărbați”, susține Mihail Voinițchi.

Alături de angajații Poliției de Frontieră au fost și familiile lor, mândri de apărătorii țării noastre.

„Acțiuni de menținere a păcii, în primul și în primul rând, asta este misiunea noastră principală, securitatea teritoriului, cât și a cetățenilor din țară. Sunt mândru pentru profesia pe care am ales-o”, spune Iurie Sărăcuț, șef de schimb al Sectorului Poliţiei de Frontieră „Ocnița”, Direcția Regională Nord.

„Sunt aici pentru că soțul meu a fost decorat, am venit să-l susțin. În calitate de soție al unui polițist de frontieră, mă mândresc foarte mult cu soțul meu.”

„Tăticul nostru deja lucrează mai bine de 10 ani în Poliția de Frontieră. Noi mereu îl așteptăm acasă, mereu ne facem griji pentru el, când pleacă la datorie”, spun membrele familiilor.

Iar pentru ca cei mici să se gândească de pe acum la o carieră de polițist de frontieră, la eveniment a fost adusă tehnica specială din dotare și câini dresați pentru a apăra granițele țării și a depista infractorii.

„S-a încercat ca Poliția de Frontieră să vină cât mai aproape de cetățean. Până acum astfel de activități se făceau în cadrul unității. Ultimele trei luni jumate au fost luni acerbe, mai ales pe granița cu Ucraina. Practic au fost mobilizați toți polițiștii de frontieră fără zile de odihnă, fără concedii. Merită ca noi, societatea civilă, să susținem această pătură a Republicii Moldova, pentru că doar împreună suntem un tot întreg”, susține Constantin Cojocaru, primarul municipiului Edineț.

La finalul evenimentului, copii au eliberat spre cer 30 de baloane simbol al celor 30 de ani de la fondarea Poliției de Frontieră a Republicii Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"