NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Poștașii din nordul Moldovei nu se lasă duși cu zăhărelul. Aceștia au ieșit din nou la protest

O nouă zi cu proteste la Bălți. Pentru că nu au fost auziți până la capăt, angajații Întreprinderii de Stat Poşta Moldovei” au ieșit din nou să ceară demisia directorului general interimar, Vitalie Zaharia. Acum trei zile, oamenii s-au arătat deranjați de un plan anti criză elaborat de conducerea instituţiei, care, potrivit lor, presupune concedieri și reduceri de salarii.


Angajații Centrului de Poștă Bălți susțin că vor protesta în mod pașnic, respecându-și obligațiunile de serviciu. Dorința lor este ca Vitalie Zaharia să fie demis din funcție pentru incompetență. Protestatarii susțin că în aceste zile li s-au alăturat colegi din întreaga țară.

„Avem susținere de la Comitetele de grevă: Comrat, Cimișlia, Vulcănești, Leova, Ialoveni, Cahul, dar și centrului de deservire de la Chișinău”, a declarat Valentin Botnari.

„Stăm aici și cerem demisia. Dorim să vină un om competent care să aibă capacități și să vrea să facă ca Poșta Moldovei să fie o întreprindere cum a fost (profitabilă – notă red.) și noi să avem salarii. Noi aveam speranțe că salariile vor fi majorate, dar ei doresc să ne reducă din ore și din salarii. Nu-i normal, în timp ce toate prețurile cresc, noi nu avem de unde să ne achităm facturile și alte necesități stricte necesare”, a spus Ion Calmațui.

„S-a ameliorat situația, dar totuși noi insistăm ca domnul Zaharia să-și dea demisia. Vom protesta noi, dar și toată R. Moldova. Ajunge. Eu cred că numai un om fricos poate să se teme de angajați. De ce trimite acești emisari, comisari, adjuncți, juriști și reprezentanți ai securității Poștei”, a adăugat Anatolie Rimca.

De această dată, la protest a participat șidirectorul sucursalei Centrului Poștal Bălți, Vasile Guțu. El crede că administrația de la Chişinău nu face față problemelor finciare în care s-a pomenit întreprinderea.

„Are o teamă față de protestari, nu are argumente. Ce argument poate să aibă o persoană care este pentru prima data în funcție de director general care răspunde în totalmente de bunăstarea întreprinderii și ce ar putea să le spună celor pe care i-a adus într-o situație critică și tot din salariile lor încearcă să redreseze situația”, a declarat Vasile Guțu, directorul sucursalei Centrului Poștal Bălți.

Luni, directorul general interimar al întreprinderii, Vitalie Zaharia nu a venit la Bălți pentru a discuta cu protestatarii. Iar astăzi, șeful securității poștale a fost trimis în nordul țării sub pretextul că unii angajați nu ar respecta graficul de muncă.

„Scopul vizitei mele și al colegilor mei este de a verifica dacă angajații Centrului de Poștă Bălți, activează confrom programului zilnic. Băieții s-au apucat de muncă conform programului zilnic”, a spus Dorin Bînțu, șeful securității poștale

Vasile Guțu a criticat prezența securității poștale.

„Astăzi, repede a venit acest emisar de la Chișinău să spună că au anulat prostiile pe care le-au făcut prin două ordine și vă întreabă pe dumneavoastră ce prevede ordinul. El singur nu l-a citit până la capăt pentru că spune niște prostii. Aceste ordine (nr.46 și 73) direct, antiuman ating buzunarul oamenilor simpli care lucrează la Poșta Moldovei”, a conchis acesta.

Amintim că, la 15 martie, angajaţii Poştei Moldovei au protestat faţă de un plan anti criză elaborat de conducerea instituţiei. Protestatarii au declarat că, până la sfârşitul lunii martie, la Poşta Moldovei sunt programate reduceri de personal şi micşorarea salariilor. Conducerea întreprinderii a anunţat însă că optimizarea proceselor operaţionale în cadrul oficiilor poştale este doar o decizie temporară în condiţiile pandemiei de Covid-19.

La Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei” lucrează în prezent, aproape 5500 de oameni.

1 Comentariu
  1. […] O nouă zi cu manifestații la Bălți. Pentru că nu au fost auziți până la capăt, angajații de la „Poşta Moldovei” cer în continuare demisia directorului general interimar, Vitalie Zaharia, relatează nordnews.md. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata