
Aproape 60 de persoane cu dizabilități din municipiul Bălți beneficiază de consiliere psihologică, precum și de exerciții de kinetoterapie și logopedie. Totul grație serviciului social „Echipa mobilă”. Cu ajutorul unui autoturism echipat, specialiștii se deplasează la domiciliul persoanelor cu dizabilități pentru a le oferi asistența necesară.
Pentru Vlad în vârstă de 9 ani, fiecare zi este o nouă provocare. La doar șapte luni de la naștere, băiatul a fost diagnosticat cu paralizie cerebrală infantilă, care presupune reținere în dezvoltare, dar și surditate bilaterală.
,,În transport sunt dificultăți. Uneori, lumea chiar nici nu îți întinde o mână de ajutor dacă nu spui despre asta. Eram în spital la psihiatrie, am chemat taxi și nu doreau să vină, vă imaginați? Atunci chiar am simțit pe pielea mea ce înseamnă asta. Îi spuneam la șofer, că aștept, că sunt cu copil cu dizabilități și nu a mai venit. E dureros”, a povestit Ana Blezniuc, mama lui Vlad.
Din frageda copilărie, Vlad se deplasează doar cu căruciorul. Mare a fost surpriza când copilul a făcut primii pași. I-a reușit după doar 4 luni de exerciții de kinetoterapie.
,,În octombrie a făcut primii pași, da, se ținea de dulap, dar pentru noi oricum a fost un progres mare pentru că tare de mult așteptam aceste momente. Stă singur în picioare, se ridica la fereastră, apoi se ducea singur în baie, chiar singur se târâia, el așa ceva nu făcea până acum”, a mai spus mama lui Vlad.
Micuțul Vlad este vizitat săptămânal de kinetoterapeut și logoped.
,,Este obligatoriu să facem gimnastică, este obligatoriu să facem exerciții de relaxare, dar și de tonifiere. Înțelegeți, noi nu lucrăm cu un anumit grup de mușchi, noi lucrăm cu toate grupurile de mușchi pe rând. Noi începem din zona capului, apoi zona gâtului, umerii, foarte important și mușchii spatelui, pentru că avem nevoie de spate ca să mențină verticalitatea”, a spus Ludmila Bujor, kinetoterapeut.
Anterior, Vlad a frecventat și alte cursuri de reabilitare, doar că nu au adus rezultate. Serviciile prestate de ,,Echipa Mobilă” s-au dovedit a fi mult mai eficiente.
,,Ne ocupam acasă, acasă făceam proceduri, dar nu le făceam așa corect cum ne învață doamna Ludmila, datorită lor avem și serviciul gratis. Este un beneficiu foarte mare. În fiecare zi fac aceste proceduri ca să avem un rezultat, ca să poată merge. Acesta este visul meu cel mai mare”, a conchis Ana Blezniuc.
De serviciile prestate de ,,Echipa Mobilă” beneficiază și micuțul Roman de doar 4 ani. În urma unei nașteri dificile, băiatul a fost diagnosticat cu tetrapareză spastică și epilepsie, o formă de paralizie cerebrală care se manifestă prin pierderea totală sau parțială a capacitații de mișcare a membrelor și a trunchiului.
,,Să vă spun că e greu, eu nu pot să compar cu nimic acest lucru. Este foarte greu, cu atât mai mult că ambii copii sunt gemeni, iar unul s-a ales cu niște consecințe destul de serioase”, a spus Natalia Putina, mama lui Roman.
Cel mai des întâlnit simptom al tetraparezei spastice este slăbiciunea membrelor. Iată de ce, dezvoltarea motoricii este un lucru esențial pentru Roman.
,,Împreună cu copilașul noi încercăm să dezvoltăm motricitatea fină, motricitatea grosieră, dezvoltăm procesele psihice cognitive. Aici intră învățarea culorilor, animalelor, părți ale corpului și altele”, a menționat Iuliana Melinti, psiholog.
Chiar dacă a trecut puțin timp de când Roman a început să exerseze împreună cu specialiștii „Echipei Mobile”, primele rezultate … vorbesc de la sine.
,,De când doamna vine la noi, el ridică piciorul singur ca să ne încălțăm. Până acum, el era adecvat numai la îmbrăcat la cap, acum deja ridică și piciorul. Pentru mine este un rezultat foarte mare. Sperăm ca într-o zi să facem primii pași de sine stătător și să spunem cuvântul clar … MAMA”, a mărturisit mama lui Roman.
Uniunea Europeană a investit peste 50 de mii de euro pentru crearea serviciului ,,Echipa Mobilă”. Proiectul a fost cofinanțat de Fundația ,,Soros Moldova”, ,,Keystone Moldova” și Institutul ,,Virtutes Civilis”.
,,Serviciul a fost dotat cu un automobil care permite deplasarea specialiștilor în timp util la beneficiarii noștri. A fost dotat și cu diferite materiale, rechizite de birou, cărți, jucării, echipament medical care permit prestarea serviciilor acasă conform standardelor de calitate”, a menționat Livia Golovatîi, coordonator de proiect ,,AO CREDIS”.
Echipa Mobilă din mun. Bălți are 5 specialiști care oferă servicii de kinetoterapie, logopedice, dar și suport psihologic direct la domiciliu.
,,Exerciții pentru respirație, exerciții pentru dezvoltarea auzului fonematic, exercițiile pentru gimnastica organelor articulatorii, buze, limbă și totodată masajul facial. Majoritatea copiilor nonverbali necesită această gimnastică și acest masaj”, a spus Silvia Vicol, logoped.
Cei care își doresc să beneficieze de serviciile prestate de Echipa Mobilă este necesar să întrunească următoarele cerințe.
,,Să fie social vulnerabil, să nu primească serviciile date din alte instituții, să fie necesare și utile. Să aibă recomandare de kinetoterapie, să aibă recomandare de logopedie. Copilul trebuie să se afle în familie, adultul trebuie să se afle în familie, pentru că aici se lucrează cu beneficiarul dar și cu familia”, a explicat Diacenco Ana, șefa serviciului ,,Echipa Mobilă”.
Proiectul „Echipa mobilă Bălți” – serviciu suport și incluziune socială pentru persoanele cu dizabilități va fi implementat până în iunie 2023. Cei care își doresc să îi ajute pe Vlad și Roman, sunt îndemnați să doneze pe aceste conturi bancare.
VLAD BLEZNIUC
5578 0202 9462 0926
ANNA BLEZNIUC
Telefon: 069 83 82 91
ROMAN PUTIN
5574 8402 1414 2824
NATALIA PUTINA
Telefon: 079 40 59 86