NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Pregătiți să fugă din R. Moldova. Locuitori din Rezina: Dacă depozitul de la Cobasna sare în aer, ce rămâne?

Și-au pregătit bagajele, actele și sunt gata să plece în orice moment. Zeci de locuitori ai orașului Rezina, trăiesc cu frica-n sân din cauza situației tensionate din stânga Nistrului. Oamenii se tem că războiul s-ar putea extinde nu doar pe teritoriul Transnistriei, dar și în întreaga țară. Frica este alimentată și de depozitul din Cobasna, localitate situată la 30 de km de ei, unde sunt stocate circa 20 de mii de tone de muniții și echipamente militare.

„Se teme lumea. Strâng bagajele și documentele, se tem să nu fie război.”

„În orice caz stăm ca pe ace, știți cum se zice: „чемоданное настроение””. 

„Dacă depozitul de la Cobasna sare în aer, ce rămâne? Nu rămâne nimic”, au spus oamenii.

Diana Maliavscaia este a mamă a doi copii. Femeie recunoaște că în urma ultimelor evenimente care au avut loc în stânga Nistrului, se teme pentru viața familiei ei, motiv pentru care a decis să părăsească Republica Moldova.

„Bineînțeles că ne temem pentru că aici suntem la graniță. Avem familii, copii. Sunt oameni care deja pleacă, ne gândim și noi la asta pentru că dacă se întâmplă ceva, noi vom fi afectați (зацепят) în primul rând. Eu plec mâine. În Hamburg, Germania, iar peste câteva zile, o săptămână, voi lua și copiii”, a declarat Diana Maliavscaia, locuitoare or. Rezina.

Și Gheorghe Mihoreanu crede că securitatea națională este în pericol.

„Lumea e îngrijorată, dar îngrijorată e puțin spus. Astăzi am vorbit cu un bun cunoscut de-al meu, fratele lui care a lucrat în Italia deja și-a pregătit valizele, documentele, totul. Este gata să plece în orice moment să lese și casa și masa și să plece încolo. Putin personal are de gând, bănuiesc eu, folosirea Armatei a 14-a împotriva noastră și dacă, Doamne ferește, Ucraina suferă înfrângere, am o mare teamă că în scurt timp ei vor ajunge la Prut”, a spus Gheorghe Mihoreanu, locuitor or. Rezina.

Locuitorii din Rezina își fac griji că se află în apropiere de localitatea Cobasna din stânga Nistrului, acolo unde se află cel mai mare depozit de arme din Europa de Est. Oamenii recunosc că se simt neputincioși în fața unei eventuale explozii.

„Noi știm ce-i acolo la Cobasna, acel depozit de armament. Acolo sunt 20 de mii de tone de muniții, nu-i prea bine. Acolo trebuie doar o rachetă ca să explodeze, și nu mai contează cine o va lansa, ucrainenii sau altcineva, dar nu dă Domnul dacă explodează, pentru noi nu-i bine, nici pentru Transnistria sau Rezina” , a menționat Vizuv Teterea, locuitor c. Lalova, r. Rezina.

„Documentele, hainele, lucrurile cele mai importante, banii sunt pregătiți, să avem cu ce să ne ducem”, a adăugat Natalia Soloviova, locuitoare or. Rezina.

De cealaltă parte, locuitorii din Rîbnița, considerată și capitala de nord a Transnistriei, rămân optimiști și spun că-și doresc un cer senin deasupra capului.

„Situația e bună, e liniște și pace. Sigur că este puțin îngrijorător, dar cu toții se comportă liniștit. Nu numai vorbitorii de limba rusă NU sunt intimidați, se comportă egal și cu cei care vorbesc limba „moldoveneasca”, limba ucraineană sau orice altă limbă străină. Toată lumea se tratează cu respect, nimeni nu este intimidat”.

„Totul va fi bine. Eu sper la acest lucru. Alte comentarii sunt de prisos. Este foarte dificil, dar totul va fi bine.”, au spus oamenii.

Sunt și transnistreni care cred că situația de pe malul stâng al râului Nistru este tensionată și ar putea escalada în orice moment.

„Dăinuie un sentiment de nervozitate din cauza acestor situații. Sperăm la bine, ca astfel de lucruri nu se vor mai întâmpla. În primul rând ne facem griji pentru copii și părinți.  Am vrea ca pretutindeni să fie pace și cer senin deasupra capului.

„Toți își fac griji din această cauză. Ne-am pregătit valiza ca să fiu pregătită să plec. Am nepoți, copii. Ce, se rămânem aici?”

„De exemplu eu primesc calmante. Mama mea este bolnavă, nu are nici pașaport biometric ca să pot să o iau cu mine în caz că plec. Copilul e la școală. Unde să plecăm?”, au spus locuitorii din orașul Rîbnița.

De la începutul declanșării războiului ruso-ucrainean, situația din stânga Nistrului a devenit mai tensionată. În urma atacului cu grenade a sediului așa-numitului minister al securității de la Tiraspol, dar și a exploziilor de la centrul de radio din satul Maiak din stânga Nistrului, autoritățile Franței, Israelului, Germaniei, Bulgariei, Canadei, dar și a Statelor Unite ale Americii, le-a recomandat cetățenilor săi să părăsească imediat regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"