NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Președintele francez, Emmanuel Macron, pălmuit de un bărbat. Cine este agresorul

Bărbatul acuzat că l-a pălmuit marți pe președintele francez Emmanuel Macron este liderul unui club de fani ai luptei cu săbii medievale și nu are antecedente penale, scrie Reuters, citând două surse apropiate anchetei, transmite jurnal.md. 

O sursă din poliție l-a identificat pe suspect ca fiind Damien Tarel, un tânăr de 28 de ani. Locuitorii din orașul său din sud-estul Franței, Saint-Vallier, care îl cunosc spun despre el că îi plac jocurile de epocă și că nu a mai cauzat probleme înainte.

Tarel este anchetat pentru pentru agresiune împotriva unui oficial public, a declarat un procuror local.

Emmanuel Macron, care se afla într-un turneu pentru a lua pulsul țării după pandemie, cu mai puțin de un an înainte de alegerile prezidențiale, a fost pălmuit marți în timpul unei vizite în regiunea Drome, când s-a apropiat de un grup de oameni strânși să-l vadă.

Președintele s-a îndreptat spre grup și a întins mâna spre bărbatul în tricou kaki, care însă i-a tras o palmă și a strigat „Jos Macronismul!” și „Montjoie Saint Denis” (vechi strigăt de luptă de pe vremea monarhiei).

Damien Tarel și încă un bărbat erau încă în arestul poliției miercuri, la o zi după incident, a mai spus sursa.

Pedeapsa pe care o riscă pentru agresiune împotriva unui oficial public este de 3 ani de închisoare și o amendă de 45.000 de euro.

Cine este Damien Tarel

Damien Tarel a condus un club local unde se practicau arte marțiale medievale europene, inclusiv lupte cu săbii, și a fondat un club de jocuri numit „Cavalerii Mesei Pătrate”. Aurélien Laniece, un prieten de-ai lui Tarel, a declarat pentru Reuters că acesta este un om cumsecade, care își ajută vecinii și căruia îi place să-și împărtășească pasiunile.

 

Laniece s-a arătat surprins de articolele din presă care au dezvăluit că Tarel urmărea grupuri de extremă dreapta și grupuri monarhiste pe rețelele sociale. Reuters nu a mai putut verifica aceste lucruri, deoarece conturile lui Tarel nu mai sunt publice. „Nu e genul de om care să facă asta (să lovească pe cineva – n.r.). Perioada restricțiilor a fost dificilă, dar era nerăbdător să lucreze din nou după redeschidere”, a spus Laniece.

Emmanuel Macron a declarat că nu s-a temut pentru siguranța lui și a continuat să dea mâna cu oamenii după incident. „Violența, ura sunt de neacceptat, și în discurs, și în acțiune. Altfel, este amenințată însăși democrația”, a declarat președintele după incident.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata