NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Președinții raioanelor de nord, despre povara COVID-19 și măsurile pe care le-au întreprins

Instituțiile medicale din nordul Republicii Moldova sunt dotate cu echipament necesar pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Cel puțin asta susțin președinții a zece raioane, care au partcipat joi, 19 martie, la Bălți, la o întrevedere cu șeful statului, Igor Dodon. Aceștia declară că oamenii care s-au întors recent de peste hotare, în special din zonele de risc, sunt plasați în carantină.

Situația epidemeologică la Edineț este bine. Noi nu avem nici un caz,  nici confirmat nici suspect. Lumea s-a acomodat și respectă regulile pe care le-am făcut de comun cu Comisia naţională extraordinară de sănătate publică”, a menționat șeful Centrului Sănătate Publică Edineț, Aliona Pistriuga.

Pe umerii primarilor se află această povară, deoarece ei sunt cei ce duc responasabilitatea maximă în situația dată. Ei cunosc ce persoane s-au întors recent în țară. Noi nu putem să nu-i primim acasă”, a spus președintele raionului Florești, Ștefan Paniș.

Ținem totul sub control. Șefii centrelor de sănătate din localitățile raionului Glodeni monitorizează persoanele care se află în carantină și monitorizăm totul cu strictețe”, a adăugat președintele raionului Glodeni, Ion Cojocari.

În cadrul aceleiași întâlniri, Igor Dodon, a declarat, că mai mulți agenți economici își vor putea relua activitatea de săptămâna viitoare.

În special magazinele de semințe, fertilizanți pentru agricultură. Suntem în sezonul agricol. S-a luat decizia și pentru magazinele care comercializează dezinfectanți, acolo se vor scoate interdicțiile și ei vor putea activa” a spus șeful statului, Igor Dodon.

Totodată, șeful statului a dat asigurări că va soluționa problema deficitului de măști de protecție.

S-a creat o panică. Știu că Ministerul Sănătății a luat anumite măsuri în acest sens. Această problemă se rezolvă. Nu trebuie de panicat, deoarece Guvernul și Ministerul Sănătății face față, a precizat președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

La întrevedere a fost prezent și Ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu. El a declarat că este pentru prima oară când Republica Moldova luptă cu o asemena boală.

Pandemie nu am avut în ultimii o sută de ani. Situație de urgență nu am avut niciodată. De aceea este necesar ca în termeni foarte scurți să înțelegem care sunt scopurile acestei comisii. Cât mai urgent de localizat și tratat această maladie”, a spus ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu.

La moment, în Republica Moldova sunt înregistrate 49 de cazuri de infecție cu COVID-19.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata