NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Prețuri record la stațiile PECO din Bălți. Unii șoferi fac cozi la unica stație cu gaz metan în funcțiune

Carburanții au ajuns la un nou preț record. Stațiile PECO din Bălți au afișat astăzi prețuri noi, care au înfuriat și mai mult șoferii. Astfel, un litru de benzină cu cifra octanică 95 costă 21,50 lei, iar un litru de motorină EURO5 – 18,55 lei. Prețurile la carburanți sunt tot mai mari nu doar în Republica Moldova, dar și în întreaga lume.


Au crescut, tare au crescut. Motorina, de la 12 lei a ajuns la 18 și bănuți, benzina de la 15 – la 21 de lei. Pentru Europa sunt normale, dar pentru Moldova cu așa salarii, nu cred că e normal.  Șoferii s-au obișnuit deja cu creșterea prețurilor în fiecare zi, nu mai spun nimic deja.

Șoferii sunt indignați și spun că scumpirile zilnice îi sărăcesc.

„Acum la noi benzina e de lei adică un euro și ceva. Fix ca în Europa. Dar cum se face în Europa? Eu dacă muncesc legal în Europa fiecare moldovean care lucreaza are minimum 1600 de euro. De 10 euro practic îți torni 10 litri de combustibil, ca și aici, în Moldova. Aici pentru zece euro trebuie să lucrezi o zi întreagă, dar acolo o oră.”

„Fiecare două-trei zile, prețurile se majorează, 15, 17..și tot așa mai departe. Sunt foarte mari. Dacă înainte scoteai 200 de lei din buzunar și puteai să-ți permiți vreo 15 litri de motorină, acum cumperi 11 litri de motorină. Clar că bate la buzunar.”

Dacă majorările la carburanți vor continua, șoferii spun că vor trece la biciclete și trotinete.

„Pentru salariile noastre și veniturile care sunt în țară, prețurile sunt mari.  Timp de o lună noi avem doi lei adaos la motorină la litru, evident că bate la buzunar. Vom trece la biciclete și trotinete electrice, ceva de acest gen.”

Totodată, din cele dou stații de gaz metan din municipiul Bălți, funcționează doar una. Zeci de șoferii sunt nevoiți să aștepte ore în șir pentru a-și alimenta unitățile de transport.

„E foarte greu. Două ore jumătate deja le-am stat, și mai sunt în față patru – cinci mașini. Pentru cei din Parlament e normal, dar pentru popor – nu. Nu cred că cineva acceptă acest lucru.”

„Vreo jumătate de ore stăm în rând. Mă gândesc că vor regula acest lucru. Au mai fost așa chestii, nu e pentru prima dată.”

„Catastrofă. Motorina e scumpă, benzina e scumpă, totul este scump. Din ce motiv noi nu cunoaștem, dar ne este greu să trăim. Acestea sunt cheltuieli în plus.”

„Pierdem foarte mult timp pentru alimentare. Sunt nevoit să mă încarc de două ori pe tură, câte două ore jumătate, pierd cinci ore.”

Angajații stației cu gaz metan spun că, prioritari, sunt taximetriștii.

„Am delimitat puțin traficul. Taximetriștii de o parte, pentru că au de dus clienți, iar aceștia pe altă parte. Dacă aici, seara se eliberează, îi deservim pe toți. Regulăm situația, să meargă, să fie normal. Principalul să fie materia primă, gazul, dacă nu va fi, se gătește totul.”

Ritmul ascendent al prețurilor este în continuare influențat de majorarea prețului mediu de tranzacționare a produselor petroliere principale la bursele petroliere internaționale. Cele mai mari preţuri la carburanţi sunt în Norvegia, Olanda şi Italia.

În prezent, prețul unui baril de petrol marca Brent este de 84,60 de dolari. În ianuarie, un baril costa peste 50 de dolari.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata