NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Prețurile la fructe și legume vor continua să crească. Ce le-a promis Viorel Gherciu fermierilor din Fălești

Prețurile la fructe și legume vor continua să crească. De această părere este ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu. Aflat într-o vizită de lucru în nordul țării, acesta s-a întâlnit cu zeci de fermieri din raionul Fălești. Aceștia au cerut modificarea termenului de compensare a accizelor la motorină și s-au plâns ministrului de lipsa pieței de export din cauza războiului ruso-ucrainean.


„Având în vedere situația social-politică din jur-împrejurul nostru, ce facem în acest an cu cireașa, pruna, strugurii și merele în perspectivă?”, a întrebat un agricoltor.

Anatolie Cibotaru este inginer-mecanic agricol și jumătate de viață a dedicat-o agriculturii. Bărbatul se teme că nu va avea unde să-și realizeze marfa în acest an.

„Am sădit 8 hectare de cireșe, 5 hectare de prună, 7 hectare de nucă și 1 hectar de viță de vie de masă. Ce facem cu producția în acest an? Unde o duc eu, dacă o să am de exemplu cireșe. – Nu-i piață de desfacere? – S-a închis. În Bielorusia și Ucraina nu se duce, în Rusia nu-i”, a declarat Anatolie Cibotaru, agricultor.

Peste 60 de fermieri din raionul Fălești au discutat despre succesele, problemele, dar și provocările din sectorul agricol.

„Am vizitat mai multe întreprinderi agricole în care s-a luat cunoștință cu starea lucrurilor și s-au ridicat diverse probleme. Asemenea evenimente trebuie să fie cât mai des pentru o conlucrare cât mai eficientă cu Guvernul și Ministerul Agriculturii”, a declarat Valeriu Motelica, șef Direcția Agricultură, CR Fălești.

„Cele mai mari probleme la moment sunt instabilitatea pieței, atât ce ține de vânzarea materiei prime a agricultorilor, cât și ceea ce ține de achizițiile inputurilor. Foarte scump cumpărăm totul și culmea e că vindem foarte ieftin la final. Statul ar putea să intervină în anumite momente ca să ne ofere o oarecare stabilitate: distrugerea monopolizării, stabilizarea prețurilor, să evite fluctuația prețurilor pentru ca asta ne distruge pe noi, agricultorii”, a precizat Serghei Ivanov, agricultor.

Fructele nemijlocit, legumele. Toate produsele sunt în lanț afectate și chiar dacă unele produse au fost produse în sezonul trecut, oricum, cheltuielile pentru păstrarea, transportarea acestor produse s-au majorat și bineînțeles că într-un final, ajungând pe raft sau la piață aceste produse ajung la un preț mai mare”, a spus Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Totodată, Viorel Gherciu a declarat că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va depune tot efortul necesar pentru a susține asocierea producătorilor agricoli, dar și deschiderea unui Centru Agroalimentar, care este așteptat de ani de zile.

„Acest Centru Agroalimentar are menirea să soluționeze o parte din problemele agricultorilor. Aceasta este o practică comună în majoritatea țărilor din UE, unde această modalitate este utilizată ca să ajute producătorii mici, mijlocii și mari. Prin asociere agricultorii vor avea posibilitatea să procure la un preț mai mic acele inputuri de care au nevoie în procesul de producere, și de asemenea vor reuși să negocieze un preț mult mai bun când comercializează produsele”, a conchis Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Tot astăzi, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a vizitat sera hidroponică din satul Făleștii Noi, dar și fabrica de brânzeturi din localitatea Logofteni.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"