NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Prima zi de școală la unicul liceu privat din Bălți

Așa a început prima zi de școală la liceul „Orizont”, unicul liceu privat din municipiul Bălți. Aici, orele sunt cu predare doar în limba română, iar elevii sunt antrenați în diferite activități extracuriculare până seara.

„Suntem gata de școală. Pregătiți și emoționați de noile începuturi de studii”.

„Emoții de nedescris. Încă nu ne-am văzut. Da, asta așteptam cel mai tare, să ne vedem și…”.

„Cred că e puțin mai neobișnuit, deoarece avem relații mai apropiate cu profesorii. Profesorii sunt foarte prietenoși. Și atitudinea față de carte e mai serioasă”, spun elevele.

Deși este pandemia, administrația liceului nu a vrut să-i lipsească pe elevi de sărbătoare. Cei mici au sunat din clopoțel și și-au urat un nou început de an școlar.

„Am încercat să facem o sărbătoare pentru copii în clasă. Așa, cu toate normele respectate, cu distanță între mine și elevi, între elevi, pentru că prioritară totuși este sănătatea copiilor. Anul acesta avem două clase de clasa întâi. În clasa mea sunt 18 elevi. În cealaltă peste 20”, spune Mihaela Petrov, profesoară.

Liceul „Orizont” se deosebește de alte instituții de învățământ prin metodele de predare, susține Mihaela Petrov. Un aspect important este posibilitatea de a studia aprofundat limba engleză.

„Sunt cercuri extrașcolare care sunt aici, în școală, și copilul nu trebuie să se deplaseze. Au un program deosebit. Deci, de la 8:30 până la ora 17:00 copiii sunt în școală și sunt ocupați, sunt ghidați de către profesori, educători și învățători, care au grijă ca ei să se dezvolte armonios. Au și cursuri opționale, deosebite de celelalte școli. De exemplu, clasa întâi avem cursuri de dicție și cursuri de caligrafie. Se predă doar în limba română”, povestește Mihaela Petrov.

„Deja eu vreau la școală toată ziua să fiu”, spune o fetiță de clasa întâi.

„Bine ați venit în familia „Orizont”!”, sunt întâmpinați copiii.

Părinții elevilor spun că au ales acest liceu pentru confortul pe care îl oferă, dar și nivelul de predare al disciplinelor.

„Ne place foarte mult acest liceu. Aici sunt pedagogi excelenți, o atitudine față de copii foarte bună. Sunt un vorbitor de limba rusă. Dar tare mi-ar plăcea să știu limba română. Eu puțin, puțin știu limba. Și de aceea ne-am dat fiica la școală cu predare în limba română. Și, iată, în 7 ani ea vorbește în limba română, probabil, mai bine decât moldovenii nativi”.

„Copilul meu, al doilea copil, merge în clasa întâi și asta mereu aduce cu sine emoții mari, iar de data asta e cumva mai modest, pentru că festivitățile sunt interzise și îmi pare rău. Primul meu copil a mers la școală fără a ști vreun cuvânt în limba de stat. Acum o stăpânește la perfecție. Fiul, la fel, nu prea cunoaște limba română, dar profesorii îi ajută și în viitor vor vorbi în limba de stat”.

„Orice părinte își dorește pentru copilul lui un viitor de succes. Orarul ne permite, ca să activăm și noi pe plan profesional, și copilul să fie cât de cât instruit la nivel. Excludem momentul de a merge singur acasă. Este permanent aici pe loc. Este o clasă cu copii într-un numar mai restricționat. Psihologic atât copilul, cât și noi suntem liniștiți”.

„Noi am venit după profesoară. Am auzit multe despre ea. De aceea am urmarit-o un an întreg. Unde a venit ea, acolo am venit și noi. Noi dorim ca fetița noastră să știe cât mai multe limbi”.

În total, în municipiul Bălți activează 14 licee, 10 gimnazii și două școli primare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"