NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Primăria de Bălți, chemată în judecată pentru construcția unui monument în cinstea soldatului sovietic

Autoritățile locale au fost chemate în judecată de consilierul municipal al Partidului Unității Naționale, Sergiu Burlacu. Asta după ce, primăria a decis să construiască un monument în cinstea soldatului sovietic, vizavi de Biserica Sfânta Cuvioasă Paraschiva, ce a fost înălțată la inițiativa Episcopului Visarion Puiu, fără consultări publice și concurs.

După mai multe tentative eșuate de a discuta cu autoritățile, Sergiu Burlacu a decis să rezolve problema în mod legal. Acesta a înaintat o cerere de chemare în judecată la Curtea de Apel Bălți. El consideră că instalarea monumentului dedicat „Tuturor generațiilor de graniceri” într-un spațiu ecleziastic cultural este o insultă la adresa întregului popor basarabean.

„Am depus o cerere de chemare în judecată, privind anularea actului administrativ ce vizează controversatul monument al grănicerilor cu tentă „encăvădistă” la Bălți. Vreau să vă aduc la cunoștință că în urma cererii primite de la un grup de inițiativă din Bălți, a locuitorilor regiunii unde a început  instalarea acestui monument, am reacționat de mai multe ori. Cu regret, constat că ridicarea acestui monument se execută cu abateri de la normele procedurilor legale. Fără consultații publice, fără examinarea în cadrul consiliului urbanistic, fără aprobarea Consiliului Municipal, a schiței de proiect. Cu regret, am constatat că reprezentanții asociației nu au timp pentru dialog. Le-am propus de nenumărate ori selectarea unui alt spațiu pe teritoriul municipiului Bălți. Le-am propus Parcul Victoriei, care poartă un caracter asociativ cu destinația acestui monument. Un loc unde s-ar potrivi amplasarea mai multor monumente. Noi nu suntem contra monumentelor, dacă acestea reflectă un adevăr istoric incontestabil cu referință la poporul nostru și nicidecum cele străine demnității noastre naționale. Adevărul aducând lumină, permanent va birui, iar tot ce este construit pe minciună și s-a incercat să fie construit pe teritoriul Basarabiei va dispărea și este sortit eșecului. Cu regret, constat că administrația publică locală, primarul interimar, domnul Grigorișin nu are alte preocupări decât instalarea unui monument controversat, monument care trezește o durere pentru neamul nostru și pentru basarabenii care mai trăiesc și astăzi și au trecut în acea perioadă prin greutățile create de structurile NKVD. Vom aplica toate căile legale pentru a nu admite crearea unui astfel de monument controversat, iar tentativa unora de a readuce în viață teroarea prin care au trecut înaintașii noștri  nu este admisibilă, din contra, este de condamnat.”, a declarat Sergiu Burlacu, consilier municipal, Bălți.

La Curtea de Apel Bălți s-a prezentat și juristul Vladimir Rusu. Acesta susține că autoritățile locale s-au abătut de la normele legislative și nu au organizat un concurs pentru construcția monumentului cu pricina.

„Vorbim despre un act normativ și nu cum au fost perpetat de Primărie, ca act individual, deoarece se referă la populația întregului municipiu Bălți și vizează pe fiecare dintre noi, care consideră necesară sau nu instalarea unei astfel de construcții. În ceea ce privește procedura, vreau să constat că întradevăr, nu a fost realizat o condiție foarte importantă și anume realizarea concursului pentru instalarea operelor comemorative de război, pe care îl cere, expres, Legea cu privire la monumentele și pietrele comemorative de război. Un astfel de concurs nu a avut loc, prin care trebuia să fie selectat proiectul de schiță și locul de amplasare. Toate aceste aspecte prevăzute de lege au fost neglijate total.”, a subliniat juristul Vladimir Rusu.

În cazul în care, instanța de judecată nu se va pronunța în favoarea reclamantului, acesta va ataca decizia la Curtea Supremă de Justiție, a adăugat Vladimir Rusu.

„În cazul în care nu vom primi rezultatul pentru care optăm, avem posibilitatea, conform legii, să atacăm cu recurs la Curtea Supremă de Justiție, dar sunt sigur că justiția va aplica legea corect .”

Iar Președintele Asociației pentru Conservarea Patrimoniului Cultural, Mihai Verhovețchi, i-a îndemnat pe toți locuitorii municipiului să citească fabula lui Donici „Racul, broasca și o știucă” care este însoțită de o morală importană pentru societate.

„Un oraș devine valoros prin monumentele, atât arhitecturale, cât și culturale și istorice. Vreau să spun că orașul Bălți a fost permanent într-o zonă afectată de marile puteri, din Est sau din Vest, care ne-au lăsat amprente asupra orașului nostru, au suferit zeci de mii de cetățeni, indiferent de naționalitate sau etnie. Le sugerez celor care astăzi doresc instalarea acestui monument să citească fabula lui Donici, „Racul, broasca și o știucă” și să înțeleagă că societatea noastră nu are nevoie acum de dezbinare.”, a menționat președintele asociației.

Amintim că, în luna iunie curent, câțiva bălțeni au protestat la evenimentul de inaugurare a unei pietre de temelie a viitorului monument în memoria „Tuturor generațiilor de grăniceri”. Oamenii s-au înarmat cu pancarte pe care au scris „Bălți fără monumente NKVD-iste”, „ Legea e mai presus de tot”, „ Cerem audieri publice”.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"