NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Primăria de Bălți s-a transformat într-un punct de testare a glicemiei în sânge

Primăria de Bălți s-a transformat astăzi într-un punct de testare a glicemiei. În contextul Zilei Mondiale de luptă împotriva Diabetului zaharat, marcată anual la data de 14 noiembrie, bălțenii au avut posibilitatea de a se testa gratuit. Unii oameni au aflat că nivelul glicemiei în sânge este prea înalt.

 „Au spus că măsoară și am venit, am măsurat și am nivelul ridicat, trebuie să mă mai duc în sat să măsor, a spus o pacientă.

Specialiştii îndeamnă oamenii să facă testul cel puţin odată în an. Depistată tardiv, boala poate avea consecinte grave.

 „Fiecare om trebuie să aibă grijă de sănătatea sa, iar screeningul la nivelul glicemiei înseamnă screenengul diabetului zaharat. Fiecare om poate să se apropie de noi, să măsoare glicemia, adică nivelul zahărului în sânge. Este de dorit să nu mâncăm nimic de dimneață și să vină la noi pentru a-și măsura nivelul de zahăr, a menționat un medic.

În ultimii zece ani, în Republica Moldova, numărul de cazuri de diabet s-a dublat, de la 171 de cazuri la 10 mii locuitori în anul 2010, la 335 cazuri la 10 mii locuitori în 2020.

 „Eu cred că este salutabil deoarece mereu suntem ocupați cu serviciul, timp nu prea găsim, dar salutăm chestiunea dată și eu cred că ar trebui la toate întreprinderile mai mari din municipiul Bălți să se petreacă așa evenimente.  Majoritatea din noi poate nu cunoaștem că doza de zahăr este mărită în organism și este foarte important ca lumea să cunoască. Noi ne adresăm la medic doar atunci când este târziu, a menționat un pacient.

 „Este de dorit ca pentru persoanele vârstnice să fie organizate asemenea puncte mobile măcar de 2-4 ori pe an. Nu toți pot să își permită să umble și să caute,a adăugat o femeie.

 „Consider că este obligatoriu să îți verifici, periodic, sănătatea, a spus un bărbat.

Anul trecut, la evidenţa medicilor se aflau aproape 119 mi de bolnavi cu diabet zaharat. Totodată, decesele provocate de complicațiile diabetului în țara noastră înregistrează o creștere mare – până la 466 decese la 100 mii de locutori în 2020.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"