NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Primăria de Bălți se împrumută din nou. Autoritățile vor accesa încă un credit de 60 de milioane de lei

Municipiul Bălți va mai accesa un credit de 60 de milioane de lei pentru reparația drumurilor. Decizia a fost aprobată astăzi, în cadrul ședinței consiliului local. Împrumutul pentru o perioadă de cinci ani a trezit dispute cu privire la rata dobânzii și penalități.


„Desigur, perfect, trebuie. Priviți, sunt băltoace, sunt gropi”.

Unii aleși locali sunt nemulțumiți de faptul că primăria continuă să se împrumute de la bănci, iar rata ultimului credit este  flotantă și constituie 9%. Dispute au fost și în legătură cu penalitățile zilnice.

„Eu nu știu, ei poate nu au înțeles, poate eu nu am fost explicit, posibil. Suma parcă nu e mare. De la 0,1 la 0,07 %. Dar ziua de întârziere pentru milioanele  care le avem de plătit la zi va fi 1.500 de lei pe zi. În zece zile – 15 mii și tot așa”, spune Stanislav Belousov, consilier municipal.

„Chiar dacă în contract este stipulată rata de 9%, ea nu este una fixă, dar flotantă. Ne vom trezi cu o notificare din partea Băncii Comerciale că avem rata de 9%, ținând cont că ea este flotantă, dar va fi de peste 25%. Acesta este pronosticul tuturor analiștilor din domeniul financiar-bancar”, spune Sergiu Burlacu, consilier municipal.

Autoritățile locale declară că împrumutul ar putea să nu fie utilizat, mai ales dacă rata dobânzii va crește, iar penalitățile ar urma să fie reduse până la 0,03%.

„Pentru anul viitor avem resurse din fondul rutier, acei 33 de milioane de lei, care vor fi rezervați. Dacă vom vedea că rata crește, așa cum prognozează el (S. Burlacu): acum e 9%, dar poate fi 30%, nu vom achita aceste lucrări din suma creditului, dar din fondul rutier”, spune Ghenadie Șmulschi, vice-primar de Bălți.

„Prima stradă va fi N. Iorga. Este instrarea în orașul nostru pe care trebuie să o amenajăm pentru pietoni pentru că este o zonă locative, numit și cartierul 30. Acolo nu sunt drumuri pentru pietoni, nici trotuare, nimic. De la strada Gagarin și sensul giratoriu vom ajunge la Autogară. Vom amenaja o zonă pietonală”, susține Nicolai Grigorișin, primar de Bălți.

Șoferii spun că drumurile din Bălți trebuie reparate cât mai curând posibil, dar se tem că banii împrumutați nu vor fi gestionați corect.

„Vor fura din aceste credite. Nu fac nimic. Mașina se strică mereu, se defectează suspensia. Să dea Domnul, dar nu știu”, spune bărbatul.

Și pietonii așteaptă drumuri și trotuare reparate, mai ales cei care au probleme de sănătate.

„Să-i ajute Dumnezeu. Ar fi bine să avem un oraș frumos, curat. Eu locuiesc aici de 40 de ani. Am deficiențe de vedere și îmi este foarte greu, mă împiedic.  Vedeți, pentru un om orb e normal? Nu e normal, dar așteptăm”

„Aici i-au făcut buzele pentru că merge lumea mai des. Mergeți mai departe, mergeți pe strada Pușkin și veți vedea că e catastrofă cu drumurile și trotuarele din curte. E greu, la noi e foarte mare corupția”, spun oamenii.

Noul împrumut ar urma să fie obținut în termen de cinci zile. Din creditul de 60 de milioane de lei pentru reparația drumurilor, accesat în anul 2020, primăria mai are de achitat 38 de milioane de lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"